ZELENO ZAPOŠLJAVANJE

EK: Prijeđimo s linearnog na cirkularno gospodarstvo

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.07.2014 18:19
  • Objavljeno 02.07.2014 u 18:17
Recikliranje reciklaža gospodarenje otpadom otpad

Recikliranje reciklaža gospodarenje otpadom otpad

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Ryan McVay

Europska komisija je u srijedu predložila uspostavu okvira za prijelaz s linearnog na cirkularno gospodarstvo, koje podrazumijeva dulju i ponovnu uporabu proizvoda, njihov popravak i recikliranje umjesto odlaganja na smetlište

'Živimo u sustavima linearnog gospodarstva koji su iz 19. stoljeća preneseni u svijet s gospodarstvima u usponu 21. stoljeća, s milijunima novih potrošača srednje klase i međusobno povezanim tržištima. Ako želimo biti konkurentni, moramo iskoristiti resurse na najbolji mogući način, što podrazumijeva njihovo recikliranje za produktivnu uporabu, a ne zakapanje na odlagalištima otpada. Prelazak na kružno gospodarstvo nije samo moguć, već je i profitabilan, no može se ostvariti samo uz pomoć pravih politika', izjavio je europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik.

Komisija predlaže da se do 2030. godne u Europskoj uniji reciklira 70 posto komunalnog otpada i 80 posto ambalažnog otpada te da se do 2025. zabrani zakapanje otpada na odlagalištima. Također se predlaže utvrđivanje ciljeva u smanjivanju morskog otpada i otpada od hrane.

Ostvaranjem tih ciljeva napustio bi se gospodarski model koji je počivao na pretpostavci da su resursi neiscprni, dostupni i jetfini za odlaganje.

To bi donijelo uštede od oko 600 milijardi eura i omogućilo izravno otvaranje 180.000 radnih mjesta, procjenjuje Komisija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!