SIGURNOST HRANE

EK predlaže da se dopusti uporaba glifosata u sljedećih 10 godina

20.09.2023 u 19:38

Bionic
Reading

Europska komisija je u srijedu predložila da se produlji dozvola za uporabu glifosata, najčešće korištenog herbicida u svijetu, za sljedećih 10 godina.

Prethodna dozvola je istekla u prosincu prošle godine, ali je privremeno produljena za godinu dana dok se ne objavi izvješće Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), koja je u srpnju ocijenila da nema razloga da se ne nastavi s uporabom glifosata s obzirom da nisu pronađene kritične točke za zdravlje ljudi i okoliš.

Komisija predlaže da se dozvola produlji do 15. prosinca 2033. godine, uz nekoliko uvjeta za korištenje glifosata. Između ostaloga, da se oko mjesta prskanja glifosata uspostavi zaštitni pojas od pet do deset metara, kako bi se smanjila opasnost da se ne poprskaju druge biljke.

Isto tako, trebat će posebnu pozornost posvetiti zaštiti podzemnih voda, kao i sigurnosti potrošača u slučaju moguće izloženosti ostacima herbicida u usjevima s polja na kojima je prethodnih godina korišten glifosat. Također će trebati uvesti mjere za zaštitu sisavaca biljojeda.

Uporaba glifosata je vrlo kontroverzna. Međunarodna agencija za istraživanje raka smatra da je glifosat vjerojatno kancerogen za ljude s čime se ne slažu Europska agencija za sigurnost hrane, Europska agencija za kemikalije te nacionalna tijela država članica Europske unije.

S druge strane, agrokemijska industrija se snažno zauzima za nastavak uporabe glifosata.

O predloženoj uredbi raspravljat će države članice u petak, a odluka bi trebala biti donesena 13. listopada. Za prihvaćanje predložene uredbe potrebna je kvalificirana većina, to jest 15 od 27 država članica koje imaju najmanje 65 posto ukupnog stanovništva EU-a.