GRAĐANSKA INICIJATIVA

EK odbacila zahtjeve o uništavanju ljudskih embrija

29.05.2014 u 15:28

Bionic
Reading

Europska komisija nije prihvatila zahtjeve građanske inicijative 'Jedan od nas' da prestane financirati aktivnosti koje uključuju uništavanje ljudskih embrija u području istraživanja, razvojne pomoći i javnog zdravlja, a koje je potpisalo 1,7 milijuna europskih građana

Organizatori inicijative, pokrenute u svibnju 2012., uspjeli su do 1. studenoga 2013. prikupiti 1,7 milijuna potpisa. Uvjet da se građanska inicijativa uzme u razmatranje jest prikupiti milijun potpisa iz najmanje sedam zemalja članica EU-a. Tu inicijativu podržala je Hrvatska biskupska konferencija, koja je pozvala svoje vjernike da je potpišu, što je i učinjeno.

Komisija se u travnju ove godine sastala s organizatorima inicijative kako bi čula njihove argumente, a u srijedu je dala odgovor na njihove zahtjeve.

'Komisija je odlučila da neće uputiti zakonodavni prijedlog, s obzirom na to da su države članice i Europski parlament nedavno raspravljali o politici EU-a o tom pitanju i postigli dogovor o njoj', priopćila je Komisija.

Komisija je zaključila da je postojeći okvir financiranja, s kojim su se nakon nedavnih rasprava usuglasile države članice i Europski parlament, adekvatan.

'Saslušali smo predstavnike europske građanske inicijative i posvetili njihovom zahtjevu dovoljno pažnje. Međutim, države članice i Europski parlament s razlogom su odlučili nastaviti financirati istraživanja u tom području. Embrionalne matične stanice jedinstvene su i sadrže potencijal iz kojeg bi se mogao razviti postupak za liječenje koje bi moglo spašavati živote, o čemu se već provode klinička istraživanja. Komisija će i u budućnosti primjenjivati stroga etička pravila i ograničenja za istraživanja koja financira EU', rekla je povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Maire Geoghegan-Quinn.

Odluku Komisije komentirao je i povjerenik za razvoj Andris Piebalgs.

'Zahvaljujući europskim građanskim inicijativama ljudi imaju priliku izravno sudjelovati u oblikovanju politika EU-a, stoga im pridajemo veliku pozornost. Komplikacije u trudnoći i pri porođaju još su uvijek uzrok smrti prevelikog broja žena. Zbog toga je međunarodna zajednica u svoje Milenijske razvojne ciljeve uključila poseban cilj smanjenja smrtnosti majki i postizanja opće dostupnosti liječničkih usluga iz područja reproduktivnog zdravlja. EU, njegove države članice i ostali međunarodni donatori ulažu velike napore u ostvarenje tog cilja koji je, kao i zdravlje u općenitom smislu, postao prioritet. Cilj je naših razvojnih programa u tom području učiniti usluge učinkovitog planiranja obitelji dostupnima većem broju ljudi, što će ukloniti potrebu za pobačajima', rekao je Piebalgs.

Komisija u svom priopćenju od srijede navodi da već primjenjuje sustav 'trostruke brave' za istraživačke aktivnosti, gdje među ostalim naglašava da poštuje zakone zemlje u kojoj se provode istraživanja te da svi projekti moraju biti znanstveno potvrđeni u stručnim revizijama i proći strogu etičku provjeru.

Komisija ističe da ne potiče posebno istraživanje matičnih stanica, nego želi financirati istraživanja o liječenju bolesti kao što su primjerice terapije za Parkinsonova i Huntingtonova bolest ili dijabetes, a tim istraživanjima mogu biti obuhvaćene ljudske embrionalne matične staniceako je to predviđeno najboljim projektnim prijedlozima.