MUSLIMANI SLAVE BAJRAM

Efendija Omerbašić pozvao na borbu protiv zelenaštva

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.09.2009 09:55
  • Objavljeno 20.09.2009 u 09:46
šefko omerbasic

šefko omerbasic

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovacev

Muslimani diljem svijeta danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najveća islamska blagdana, a središnju svečanu molitvu za muslimane u Hrvatskoj, sabah namaz, u zagrebačkoj džamiji predvodio je predsjednik Mešihata Ševko efendija Omerbašić

U poruci za ovogodišnji Ramazan istaknuo je da je ove godine veliki broj članova zajednice sudjelovao u ramazanskim molitvama, a osobito postu.

'Naša su očekivanja i ove godine od Ramazana bila golema i opravdana, naši članovi su se međusobno bolje upoznali, upravo zahvaljujući ramazanskim susretima, proučavanju odnosno produbljivanju Kurana i njegovih poruka', rekao je efendija Omerbašić dodajući kako su te poruke temeljne u ljudskom odgoju odnosno da su nositelji temeljnih ljudskih i moralnih vrijednosti. Upozorio je da u današnjem svijetu materijalne vrijednosti ne bi smjele spajati odnosno biti na uštrb duhovnih vrijednosti.

Islamska vjerska zajednica se, naglasio je Omerbašić, još uvijek ne snalazi dobro u višestranačju i demokraciji te još uvijek nema pravog načina kako treba zastupati i promicati iskonske islamske vrijednosti. Dodao je da su vjerske zajednice često dosta zastupljene u javnosti, da su njezini članovi nazočni u donošenju nekih zakona kao što su onaj o medicinskoj oplodnji ili Zakon o obitelji.

Osvrćući se na recesiju koja vlada svijetom pa tako i u našoj zemlji kazao je kako je zelenaštvo veliki problem današnjega društva, a zelenaške kamate vode u još dublju financijsku krizu. Mnogi, kazao je, u ovoj krizi vide nemoral i grabež, a svaka vjerska zajednica koja drži do morala ne može a da ne reagira na ovakve pojave. Ova kriza upravo potiče vjerske zajednice da se uključe u borbu protiv zelenaštva koje hara svijetom. Naglasio je kako islamske banke svoj interes ne vide u dobiti kroz kamate, nego u dobiti i riziku financiranih projekata, pa to bankarstvo za razliku od onog koje nas je dovelo u krizu i recesiju, nije u gubitcima.

Izrazio je zadovoljstvo da će se početkom listopada položiti kamen temeljac za izgradnju islamskog vjerskog centra u Rijeci na riječkom Zametu, a dosada je utrošeno milijun eura za zemljište i projektnu dokumentaciju. Zahvalio je svima koji su svojim prilozima pomogli najsiromašnije članove zajednice te predstavnicima hrvatskih državnih vlasti koji su im čestitali veliki blagdan koji se slavi tri dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi