NAGRAĐENI REPORTER

Edi Škovrlj zaslužan za razvoj civilne zaštite i spašavanja

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 03.03.2009 15:03
  • Objavljeno 03.03.2009 u 14:40
Pavao Britvić, Darinka Sopta i Edi Škovrlj

Pavao Britvić, Darinka Sopta i Edi Škovrlj

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Dobitnici Godišnje nagrade Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) za posebne zasluge u razvoju sustava zaštite i spašavanja u 2008. godini, dodijeljene u povodu Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske (1. ožujka) su pomoćnik ravnatelja DUZS-a glavni nadzornik sustava 112 Pavao Britvić, izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Nenad Javornik i reporter Hrvatske televizije Edi Škovrlj

Nagrade su uručili ravnatelj DUZS-a Damir Trut i izaslanik premijera Ive Sanadera državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić, te čestitali nagrađenima i svim pripadnicima civilne zaštite njihov dan.

U ime nagrađenih zahvalio je reporter Hrvatske radiotelevizije Edi Škovrlj istaknuvši da je "sretan što je prvi novinar koji je dobio tu zaista prestižnu nagradu". Rekao je da se proteklih mjeseci i godina vidio dosta mučnih scena i zahvalio DUZS-u što je prepoznala njegov trud i rad na terenu. Zahvalio je i HRT-u, jer, kako je rekao bez moćne logistike ne bi bilo moguće izvještavati kvalitetno, profesionalno i korektno.

Ravnatelj DUZS-a Damir Trut podsjetio je da civilna zaštita u RH bilježi povijest od kasnih dvadesetih godina prošlog stoljeća te da se ideja o potrebi zaštite stanovništva rodila 1884. nakon potresa u Zagrebu. Nakon osamostaljenja države, naslijedili smo sustav temeljen na zaštiti i spašavanju u ratu, rekao je. Istaknuo je da je u protekle četiri godine snažnom Vladinom potporom učinjen značajan iskorak u izgradnji jedinstvenog sustava zaštite i spašavanja.

Uspostavom objedinjenog sustava vođenja i koordiniranja kroz Državnu upravu postiže se najbolji mogući učinak, ocijenio je Trut. Naglasio je da se sustav zaštite i spašavanja u RH ne razlikuje od sustava drugih zemlja i temelji se na načelima solidarnosti i supsidijarnosti.

"Tijekom protekle godine nastavljen je rad na svim zadaćama međunarodne suradnje u zaštiti i spašavanju, uz nadogradnju neposrednih kontakata sa srodnim službama u drugim zemljama.

Pristupili smo Financijskom instrumentu i Mehanizmu za suradnju u civilnoj zaštiti Europske unije. Po ratifikaciji Memoranduma o razumijevanju između RH i EU, koja se vrlo skoro očekuje u Hrvatskom saboru, Hrvatska postaje punopravna članica EU u segmentu civilne zaštite i prije prijama u punopravno članstvo, istaknuo je Trut. Rekao je da, iako predstavnici RH aktivno sudjeluju već duže vrijeme na redovitoj polugodišnjoj sjednici NATO SCEPC (Viši odbor za planiranje u slučaju izvanrednih situacija), po prvi put su krajem 2008. sudjelovali u dijelu otvorenom samo za države članice NATO saveza.

Trut je naglasio da se daljnji razvoj sustava mora temeljiti na izgradnji jedinstvenog sustava veza i komunikacija, organizaciji specijalističkih postrojbi za akcije spašavanja na državnoj razini, te potrebe najsloženijih aktivnosti u zemlji i inozemstvu. Također i na razvoju kapaciteta i sposobnosti za odgovor na potrebe stanovništva u katastrofama i velikim nesrećama na regionalnoj i lokalnoj razini, na podizanju razine spoznaje o ugrozama stanovništva, te na međunarodnim aktivnostima, istaknuo je ravnatelj DUZS-a Damir Trut

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi