MIŠLJENJE ZNANSTVENIKA

E-cigarete 'mogle bi spasiti milijune života'

13.11.2013 u 15:04

Bionic
Reading

Znanstvenici smatraju da bi se milijuni ljudskih života mogli spasiti kad bi se svi pušači svijeta prebacili s običnih na elektronske cigarete, prenosi u srijedu BBC

Procjenjuje se da godišnje od posljedica pušenja u svijetu umire oko pet milijuna ljudi. Znanstvenici se nadaju da bi povećana uporaba elektronskih cigareta mogla spriječiti neke o tih smrti. Protivnici e-cigareta pak smatraju da one samo dodatno populariziraju pušenje, te da dugoročni učinci na zdravlje elektronskih cigareta nisu dovoljno proučeni.

Britanska udruga Akcija za pušenje i zdravlje procjenjuje da u Velikoj Britaniji elektronske cigarete povremeno ili stalno puši oko 700 tisuća ljudi. Umjesto udisanja toksičnih supstanci kojih ima u duhanu, korisnici e-cigareta udišu vaporizirani tekući nikotin.

Profesor psihologije zdravlja s University Collegea u Londonu Robert West rekao je na konferenciji o e-cigaretama u Kraljevskom društvu u Londonu da bi one mogle spasiti 'doslovno milijune života'.

'Pravo pitanje je kako bi se taj cilj mogao postići i kako bi se to najbolje moglo napraviti', rekao je.

'Mislim da bi se to moglo postići, ali to je zasad samo nada, obećanje, a ne i realnost', dodao je West, prenosi BBC.

E-cigarete su još uvijek relativna novost, i ne postoje dugoročne studije o njihovu općenitu utjecaju na zdravlje. Neke studije na životinjama pokazale su da nema štetnih posljedica ni nakon dvije godine udisanja para tekućeg nikotina, ali zabrinutosti još uvijek postoje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je da se e-cigarete ne koriste dok se ne utvrdi njihova potpuna sigurnost. WHO je objavio da potencijalni rizici 'nisu utvrđeni', ali da utjecaji na zdravlje vaporiziranog nikotina nisu dovoljno proučeni.

Britanska medicinska udruga pozvala je na zabranu pušenja e-cigareta u javnosti, baš kao što je zabranjeno i pušenje običnih cigareta.

Ipak, Lynne Dawkins sa Sveučilišta East London smatra da treba biti oprezan s uvođenjem zabrana, premda je 'blaga regulacija' potrebna. E-cigarete predstavljaju održivu i sigurniju alternativu pušenju, rekla je Dawkins.