terorizam u belgiji

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Liegeu

30.05.2018 u 23:00

Bionic
Reading

Skupina Islamska država (IS) preuzela je u srijedu odgovornost za napad koji je dan ranije u belgijskom gradu Liegeu izveo napadač koji je ubio dvije policajke i studenta, objavila je propagandna agencija džihadističke organizacije Amaq

"Počinitelj napada u Liegeu, na istoku Belgije, vojnik je Islamske države", navodi skupina u priopćenju koje je Amaq objavio putem aplikacije Telegrama.

Skupina navodi da je "napad odgovor na djelovanje međunarodne koalicije" koju predvode Sjedinjene Države a bori se protiv džihadističke skupine, uglavnom u Siriji.

Napadača, Benjamina Hermana, 31-godišnjeg belgijskog delinkventa koji se navodno u zatvoru radikalizirao, ustrijelila je policija nakon napada.

Belgijsko državno odvjetništvo istaknulo je da se po prvim rezultatima istrage napad može okarakterizirati kao "teroristički napad". Među rezultatima je spomenuo "način djelovanja na koji IS redovito poziva na internetu".

Ovaj napad podsjeća na napad koji se 6. kolovoza 2016. dogodio u Charleroiju, na jugu Belgije, kada je Alžirac mačetom napao dvije policajke ispred policijske stanice uz povike "Bog je velik". Policajke su bile ranjene, a napadač ubijen. IS je preuzeo odgovornost i za taj napad.