KAMPANJA 2016

Džakula opalio po Pupovcu zbog stambenog zbrinjavanja Srba

01.09.2016 u 14:24

Bionic
Reading

Srpski demokratski forum (SDF) upozorio je u četvrtak na neodgovorno trošenje novca namijenjenog stambenom zbrinjavanju u područjima posebne državne skrbi, kojim je upravljalo Srpsko narodno vijeće (SNV) jer u 2015. za tu namjenu nije potrošeno više od 14 milijuna kuna.

Prema podacima Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje u državni proračun vraćeno je više od 14 milijuna kuna za stambeno zbrinjavanje u 2015. jer nije bilo potrošeno, priopćio je SDF.

Istodobno, navodi SDF, u protekle tri godine samo je 9,1 posto svih zahtjeva za stambeno zbrinjavanje riješeno pozitivno dok je 17.296 ostalo neriješeno.

Smatraju da 'oportunistička i netransparentna politika predsjednika SNV-a Milorada Pupovca čini izuzetnu štetu srpskoj zajednici i cjelokupnom društvu u Hrvatskoj'.

SDF drži da je 14,8 milijuna kuna moglo biti potrošeno na veliki broj zahtjeva za stambeno zbrinjavanje koji nisu riješeni pa je upitno zbog čega je taj novac vraćen u državni proračun.

'Pitanje je to koje bi trebalo biti upućeno Miloradu Pupovcu čija je to neodgovorna i nagodbenjačka politika u proteklih 13 godina dovela srpsku zajednicu u Hrvatskoj u izuzetno tešku poziciju kojoj je stambeno zbrinjavanje samo jedan segment', zaključuju u SDF-u.

Tvrde da su Vlade od 2003. do 2015. podržavale 'netransparentno' upravljanje SNV-a novcem iz državnog proračuna namjenjenog stambenom zbrinjavanju i obrazovanju na materinskom jeziku.

Smatraju da Narodna koalicija i HDZ ne čine ništa kako bi riješili takvu politiku, kao ni da bi omogućili obrazovanje na manjinskom jeziku za 13.085 učenika pripadnika srpske nacionalne manjine, niti ostvarili uvođenje dvojezičnosti i dvopismenosti na službenim natpisima u Plaškom, Vrbovskom i drugim mjestima u kojima u većini živi srpsko stanovništvo.

'Ignoriranje ovih problema i konstantno pogodovanje politici Milorada Pupovca pokazuje kako njegova nagodbenjačka politika s koalicijama okupljenima oko HDZ-a i SDP-a čini izuzetnu štetu srpskoj zajednici u Hrvatskoj', zaključuje predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula, zahtjevajući političku i pravnu odgovornost prozvanih aktera.