OVALNI URED I RUŽIČNJAK

Čelnici EU-a na odvojenim sastancima s Bidenom. Što se događa?

20.10.2023 u 22:35

Bionic
Reading

Čelnici EU-a imali su važan cilj na samitu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu: pokazati europsko jedinstvo nakon nekoliko inicijalnih različitih poruka o izraelskoj krizi. Ali čak i prije nego što je sastanak počeo, podjele su došle do izražaja u punom svjetlu, piše Politico

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji je prvi put u posjetu Bijeloj kući, održat će bilateralni sastanak s Bidenom u Ovalnom uredu uoči samita EU-SAD. Nakon tog sastanka, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pridružit će se američkom čelniku u planiranoj šetnji ružičnjakom Bijele kuće.

Takav aranžman govori o sve problematičnijem pitanju s kojim se EU suočava na međunarodnoj razini: utvrđivanje tko govori u ime Europe u vanjskoj politici. Von der Leyen, koja je na čelu izvršne vlasti EU-a, i Michel, bivši belgijski premijer koji predvodi Europsko vijeće koje predstavlja 27 nacionalnih vlada čelnica bloka, u prilično su napetim odnosima, piše Politico.

Najnoviji slom dogodio se prošlog tjedna, kada se von der Leyen nije konzultirala s Michelom ni s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Josepom Borrellom prije puta u Izrael. Taj posjet izazvao je kritike nekih zemalja EU-a koje su bile zaprepaštene što predsjednica Komisije nije javno pozvala Izrael na poštivanje međunarodnog prava.

Michel i Borrell trebali bi otputovati u Egipat na mirovni summit ovog vikenda kako bi predstavljali EU. Očekuje se da će se Borell pridružiti Michelu u Ovalnom uredu, kao i američki državni tajnik Antony Blinken.

Joe Biden stigao u Izrael Izvor: Profimedia / Autor: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Michel je ranije ovog tjedna sazvao sastanak 27 čelnika EU-a u nastojanju da iznese koherentnu politiku prema Izraelu u jeku dubokih podjela unutar bloka. Iako je Michel službeno zadužen za predstavljanje EU-a na globalnoj pozornici, von der Leyen ima dublji odnos s Bidenovom administracijom. Ta veza učvršćena je tijekom pripreme odgovora na rusku invaziju u Ukrajini 2022. kada su šefica Komisije i njezin tim blisko surađivali s Bijelom kućom na koordinaciji sankcija. Von der Leyen sastala se s Bidenom nekoliko puta, dok će današnji Michelov sastanak biti njegov prvi bilateralni razgovor s američkim predsjednikom u Bijeloj kući otkako je prije više od četiri godine postao čelnik Europskog vijeća.

Samit u petak bit će usredotočen na vanjsku politiku. Pregovarači nisu prethodno uspjeli postići dogovor o carinama na čelik i aluminij, kao ni dogovor o kritičnim materijalima.

Podjele između von der Leyen i Michela nisu ograničene na trenutnu krizu na Bliskom istoku. Michel se prethodno osvrnuo na stav von der Leyen o Kini, usred sumnji da je izvršna vlast EU-a bila previše pod utjecajem stajališta Bidenove administracije.