afera janaf

Dvije vile, dvije vruće afere: Što sve znamo o luksuznim zdanjima u Samoboru, u kojima su nađeni milijuni što ih je skrivao Dragan Kovačević

25.09.2020 u 14:33

Bionic
Reading

Rijetko kad se jedna nekretnina nađe u dvije afere. Upravo se to zbilo s luksuznim vilama u Starogradskoj ulici tik do centra Samobora. U jednoj od garaža istražitelji su u automobilu našli oko milijun eura koje povezuju s uhićenim i sad već bivšim predsjednikom Uprave Janafa Draganom Kovačevićem. Iste vile spominjale su se i prije pet godina jer je jedna od njih dana kao jamčevina kako bi se Zdravko Mamić mogao braniti sa slobode

Trag novca istražitelje je odveo u idilični Samobor. Ondje su u vili smještenoj u neposrednoj blizini centra u garaži pronašli automobil.

Automobil su ranije povezali s Kovačevićem, iako ga nije nigdje prijavio, a u njemu iznos od oko 7,5 milijuna kuna u raznim valutama.

Sve se to zbivalo u Starogradskoj ulici, koja je, kao što joj i ime govori, dio stare samoborske jezgre.

Dvije vile modernog izgleda, ravnih linija, skrivene visokim kamenim zidom, površine su 423, tj. 446 kvadrata. Svaka je okružena dvorištem od oko tisuću kvadratnih metara, kako otkrivaju zemljišne knjige. Ulaz im je zajednički, iako im pripadaju dva kućna broja.

Vlasnik jedne vile je izvjesni Dragan Čolić, prijavljen u Makarskoj, a druge Dejan Šparavec, eksponiraniji dio ovog dua s obzirom na to da je suvlasnik i direktor tvrtki iz Alfa stana, grupacije koja gradi stambene zgrade na atraktivnim lokacijama u Zagrebu.

  • +7
Garaža u Samoboru, u kojoj je nađen novac Dragana Kovačevića Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Papirnato, Čolića i Šparaveca povezuje tek tvrtka Salutor d.d.o. u likvidaciji koja se bavila nekretninama, a sjedište je imala u Samoboru.

Prema pisanju medija, upravo je u Čolićevoj garaži nađena ogromna količina gotovine koju istražitelji povezuju s Kovačevićem. Vila koja je sada u njegovu vlasništvu spominjala se i 2015. godine.

Tadašnji vlasnici, supružnici Vilko i Alfonsina Vlahović, založili su vilu procijenjenu na milijun eura kao jamčevinu za Zdravka Mamića kako bi se branio sa slobode. U zemljišnim knjigama vidljivo je da Županijski sud u Zagrebu u prosincu 2015. uknjižuje založno pravo za iznos jamstva u iznosu od 7.630.000 kuna, a isto se briše u ožujku 2017.

Nekretninu je prošle godine od njih kupio Dragan Čolić.

O bračnom paru Vlahović ne zna se gotovo ništa. Spominje se kako je Vilko Vlahović vlasnik ugostiteljskog objekta u Njemačkoj, a uvidom u tamošnji poslovni registar, jasno je da je riječ o cafe baru u centru Stuttgarta.

Poveznica između njih i Mamića ostaje enigma, no Mamić je posredno povezan sa Šparavecem, sinom nekadašnjeg glavnog tajnika Zagrebačkog nogometnog saveza Ivice Šparaveca, koji je glasio kao Mamićev čovjek u hrvatskom nogometu, kako piše Večernji list.

24sata pak otkrivaju kako je zapravo Šparavec povezan s Kovačevićem. Naime Šparavec je jedan od suvlasnika tvrtke Alfa stan, u kojoj je suvlasnik do lani bio i Željko Udovičić, a on je pak poslovni partner Dragana Kovačevića u tvrtki Rašeljke i ranije u tvrtki Sikirica. Šparavec je i Kovačevićev prijatelj i potvrđeno je da je dolazio u klub u Slovenskoj.