17 tvornica

Dvije velike auto tvrtke najavile osnivanje zajedničke kompanije za proizvodnju benzinskih motora i razvoj hibridne tehnologije

08.11.2022 u 12:03

Bionic
Reading

Francuski proizvođač vozila Renault i kineski Geely najavili su u utorak osnivanje zajedničke kompanije koja će proizvoditi benzinske motore i razvijati hibridnu tehnologiju

Renault i Geely ravnopravno će dijeliti vlasništvo u novoj kompaniji koja će zaposliti 19.000 ljudi u 17 tvornica i tri centra za istraživanje i razvoj, objavile su kompanije u priopćenju, ne navodeći financijske pojedinosti.

Dogovor će biti zaključen iduće godine, kada bi kompanija trebala početi s radom.

Renault i Geely očekuju da će njihovo zajedničko ulaganje isporučivati motore s unutarnjim izgaranjem i hibridne pogonske sklopove Nissanu i japanskom Mitsubishi Motorsu, manjem partneru u Renaultovom savezu koji uključuje i japanski Nissan.

Kompanija će imati kapacitet za isporuku oko pet milijuna motora i hibridnih sustava godišnje, rekli su.

Izvršni direktor Renaulta Luca de Meo rekao je da Renault traži partnera koji bi smanjio troškove proizvodnje motora s unutarnjim izgaranjem, uključujući hibride.

Nije jasno označava li novi projekt početak bliže suradnje Renaulta i Geelyja i u razvoju razvoja benzinskih automobila, napominje Reuters, podsjetivši da će u EU 2035. na snagu stupiti zabrana prodaje motora s unutarnjim izgaranjem.

Renault i Geely već su osnovali zajedničku kompaniju u Južnoj Koreji.

U Europi kineska kompanija vlasnik je švedskog Volvo Carsa i ima udio u njemačkom Mercedes-Benzu.

Renault polako gasi poslovanje s motorima na unutarnje izgaranje i okreće se električnim automobilima, nastojeći obnoviti suradnju s japanskim Nissan Motorom i nagovoriti ga da uloži u njegov novi odjel za električne automobile Ampere.

Ishod Renaultovih pregovora s Nissanom još je neizvjestan. Japanska kompanija priopćila je da razmatra ulaganja u Ampere, ali brine je pitanje intelektualnog vlasništva, uključujući akumulatore i pogonsku tehnologiju.

Te bojazni protežu se i na partnerstvo s kineskim Geelyjem, tvrde upućeni izvori.

Nissan odmah želio komentirati taj navod.