PONOVNO ROĐENA IKONA

[FOTO/VIDEO] Renault pokazao izložbeni automobil 4EVER Trophy, modernu električnu verziju kultnog Renaulta 4

19.10.2022 u 11:56

Bionic
Reading

Izložbeni automobil 4EVER Trophy koji Renault predstavlja na Salonu automobila u Parizu 2022. njegov je drugi kultni model koji je ponovno dobio električni pogon, nakon Renault 5 Prototype

Renault je na Pariškom salonu automobila pokazao sjajan koncept 4EVER Trophy, modernu interpretaciju kultne 'četvorke'. Renault 4, koji je prošle godine proslavio svoj 60. rođendan, je puno više od automobila: on je prava ikona. S više od 8 milijuna prodanih jedinica u više od 100 zemalja, nadilazi generacijske i društvene jazove u posljednjih 60 godina. Udoban je u gradovima kao i daleko na selu i višenamjenski jer ste ga mogli voziti na posao i na duga putovanja, koristiti ga za prijevoz tereta i još mnogo toga.

Nepretenciozan je, ali u modi, šik, a ipak automobil za svakoga, a sviđa se podjednako muškarcima i ženama.

Njegova proizvodnja je prekinuta prije 30 godina, ali 4L nikada nije napustio svjetla pozornosti. To je jedan od originalnih starinskih oldtimer automobila, a u proteklih 25 godina 4L Trophy uvijek iznova dokazuje svoju vrijednost kao svestrani automobil napravljen da traje. To objašnjava zašto još ga publika još uvijek voli, posebno mlađe generacije.

Izložbeni automobil 4EVER Trophy koji Renault predstavlja na Salonu automobila u Parizu 2022. njegov je drugi kultni model koji je ponovno dobio električni pogon, nakon Renault 5 Prototype, tijekom Renaulutiona. Renault, drugim riječima, koristi svoju slavnu prošlost kako bi bolje elektrificirao svoju budućnost.

Njegove dimenzije su sljedeće: duljina 4160 mm, širina 1950 mm, visina 1900 mm, međuosovinski razmak 2570 mm. Prednje i stražnje gume su dimenzija 255/55R19. Pogoni ga potpuno električni motor.

Moderan zaokret i puno odvažnosti

Izložbeni automobil Renault 4EVER Trophy stvara nove uspomene dok vraća stare. Ispod mišićave vanjštine očite su stilske veze s njegovim prethodnikom 4L. Oživljene su glavne značajke originalnog automobila:

  • Silueta s istaknutim poklopcem motora, odbojnikom i prepoznatljivim zakošenim stražnjim dijelom lako su prepoznatljivi
  • Stražnji trapezoidni bočni prozori sa zaobljenim uglovima nalaze se točno iznad stražnjih kotača
  • Prednji bokovi su ostavljeni goli (bez svjetala ili stilskih oznaka)
  • Blatobrani se nalaze na vrhu lukova kotača i dopiru do štita
  • Retro stil se skladno stapa s ostatkom inače sofisticiranih i tehnoloških linija.
Renault pokazao izložbeni automobil 4EVER Trophy Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Izložbeno vozilo ima izdašne obline i vrlo razrađenu rešetku. 'Ultra tech' veze između krakova i karoserije donose dodatni sloj preciznosti i modernosti. Isto se može reći i za precizno izbrušen rub oko krova.

'Renault 4 je mit. A mitovi nikad ne umiru! R4 je automobil koji svi mogu voljeti, a danas želimo ponovno otkriti ovu univerzalnu dimenziju kroz modernu i električnu reinterpretaciju.' rekao je Luca de Meo, glavni izvršni direktor Renaulta. 

'Kako bismo 4EVER Trophy doveli u modernu eru, u njegov smo aerodinamični oblik unijeli tehnološku sofisticiranost. Svi ovi sastojci pažljivo su izrađeni tako da dizajn odjekuje onima koji su upoznati s 4L i njegovom slavnom poviješću, kao i mlađim generacijama.' rekao je Gilles Vidal, potpredsjednik, marka Renault, dizajn.

  • +19
Renault 4EVER Trophy show car Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Jedinstveni svjetlosni potpis

4EVER Trophy unosi novi zaokret u kultnu široku vodoravnu masku Renaulta 4 s okruglim, ugrađenim svjetlima, sada s Matrix LED svjetlima. Inovativna svjetla daju vozilu snažan identitet. Iako su prepoznatljiva stražnja svjetla u obliku pilule također potpuno redizajnirana, i dalje su lako prepoznatljiva i jasan su znak kultnog 4L.

Lagani terenski automobil željan istraživanja

Električno vozilo koje izlazi izvan utabanih staza: to je ono što robusni izložbeni automobil 4EVER Trophy pokazuje na prvi pogled. Električni motor odražava budući proizvodni model.

Niski dio na 4EVER Trophyju, obojan Gun Metal Silver bojom, dizajniran je za boravak na otvorenom. Otvoreni poziv za istraživanje novih horizonata, ovaj izložbeni automobil jasno odiše avanturističkim duhom. Ima određeni štih u svom izgledu sa srebrnim 'kaputom' i grimiznim detaljima na krovnim remenima, oprugama ovjesa i amblemima kotača.

Dune-buggy vibra daje 4EVER Trophyju natjecateljski izgled. Izdubljeni poklopac motora ima veliki ispuh zraka koji uvelike poboljšava učinkovitost hladnjaka smještenog u sredini štita. Prednji prevjes znatno je skraćen za veći razmak.

S rezervnom gumom smještenom na krovu od ugljičnih vlakana, te lopatom i pločama na gornjem dijelu stražnjih vrata, automobil je spreman uhvatiti se u koštac sa svakom situacijom.

Golemi zaštitni paneli karoserije na donjem dijelu napravljeni su sa značajnih 20 cm prostora oko lukova kotača. Visoko postavljena karoserija naglašava širinu kotača od 753 mm postavljenih na naplatke od 19 cola. Donji dio je ojačan kako bi pružio bolju zaštitu za bateriju koja se nalazi u sredini podvozja.

Svaki kotač na 4EVER Trophy ima vidljivi kompresor koji se može lako podesiti iz unutrašnjosti automobila kako bi se tlak u gumama prilagodio terenu.

Iako je 4EVER Trophy očito terenski automobil po prirodi, također je dizajniran za uživanje na bilo kojoj cesti, bez muke. Budući električni 4L ima za cilj biti svestran kao što je nekada bio njegov prethodnik – ili točnije uvijek je bio od 1962. godine.

Budući SUV B segmenta

Izložbeno vozilo 4EVER Trophy utire put budućem potpuno električnom SUV-u B segmenta koji će se lako kretati gradskim i ruralnim cestama.

Kao i Renault 5, bit će izrađen na novoj CMF-BEV platformi za B segment električnih vozila. Platforma će jamčiti najbolje performanse u smislu dometa, akustiku i ponašanje na cesti, bez kompromisa u dizajnu.

Tržišno pozicioniranje budućih Renaulta 5 i Renaulta 4 bit će poput Clija i Captura. 4EVER Trophy i Renault 5 Prototype izloženi na štandu Renaulta tijekom Pariškog sajma automobila utjelovljuju Renaultov 'nouvelle vague' (hrv. novi val).

Kao i njegov prethodnik, buduće vozilo izgrađeno prema dizajnu 4EVER Trophyja izrađivat će se u Francuskoj. Zahvaljujući njihovim zajedničkim karakteristikama, sva vozila koja koriste platformu CMF-BEV proizvodit će se u središtu ElectriCity u sjevernoj Francuskoj.