SKANDAL U KATOLIČKOJ CRKVI

Dvije časne sestre zatrudnjele tijekom misionarstva u Africi

08.11.2019 u 10:12

Bionic
Reading

Vatikan je u srijedu pokrenuo istragu nakon što su dvije časne sestre zatrudnjele tijekom svojeg misionarskog djelovanja u Africi

Kako javlja talijanska novinska agencija Ansa, dvije časne sestre pripadaju različitim redovima na Siciliji te Katolička crkva od njih očekuje da napuste svoje redovničke zajednice, dodaje The Irish Post.

Talijanska agencija ističe da je jedna od trudnih časnih sestara istovremeno upravnica reda te je već u poodmakloj trudnoći, što je posebno uzdrmalo vrh Katoličke crkve. Da su časne sestre trudne, doznalo se nakon što su se požalile na bolove u trbuhu, dodaje agencija, ne precizirajući detalje vezane za zabludjele redovnice.

Zasad se zna da se jedna od sestara vratila u Palermo kako bi se pripremila za rođenje djeteta, dok se druga, inače porijeklom s Madagaskara, vratila u matičnu zemlju s istim ciljem. Prema zauzetom stavu Crkve, od sestara se izričito očekuje napuštanje svojih redova te da se posvete majčinstvu.

'Očigledno su imale neki oblik seksualnog odnosa. Obje su prekršile stroga pravila čednosti, ali je sada dobrobit njihove djece na prvom mjestu. Istraga je u tijeku', kazao je neimenovani visoki crkveni izvor za britanski The Sun.

Valja podsjetiti kako je početkom ove godine papa Franjo priznao da su mnoge časne sestre seksualno zlostavljane, nazivajući te negativne pojave 'vrlo ozbiljnim problemom'.

'Postoje svećenici i biskupi koji su to činili', precizirao je Papa tijekom povratka u Rim iz posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima u veljači. Pritom se prisjetio da je njegov prethodnik, papa Benedikt XVI, želio ukloniti svećenike koji su počinili takva djela koja je opisao kao 'seksualno ropstvo'.

U posljednje vrijeme sve je veći broj časnih sestara koje su počele izlaziti u javnost s optužbama na račun dijela klera koji koristi redovnice kao seksualno roblje. Dosad su takvi slučajevi zabilježeni u Indiji, Africi, Latinskoj Americi i Italiji.