bitka traje

Dvadeset ubijenih u ruskom granatiranju Harkiva, Ukrajinci okruženi u Sjeverodonjecku?

22.06.2022 u 18:37

Bionic
Reading

Ruske vojne snage granatirale su drugi najveći grad Ukrajine Harkiv i okolicu i pri tom ubile najmanje dvadeset ljudi, što je, prema Kijevu, pokušaj da ih natjeraju na povlačenje snaga s glavnog bojišta zbog zaštite civila. Iz Rusije tvrde da su na glavnoj bojišnici u Sjeverodonjecku ukrajinske snage opkoljene od prošlog tjedna, ali iz snimaka neovisnog novinara jasno je da bitka još nije završena jer ukrajinskim trupama pojačanja još pristižu gumenjacima preko rijeke.

„Ruske snage su nas granatirale. Pretpostavljamo da je korišteno više raketnih bacača. To je udar projektila, to je sve od udara projektila“, rekao je za Reuters tužitelj iz Harkiva Mikailo Martoš u predgrađu grada, okružen ruševinama kuća koje su u utorak pogođene u napadu.

Guverner pokrajine Harkiv objavio je u utorak da je 16 osoba, uključujući i osmogodišnje dijete, ubijeno pod ruskom topničkom vatrom u regiji Harkiv (sjeveroistočna Ukrajina). „Ruske snage sada gađaju Harkiv na isti način na koji su gađale Mariupolj – s ciljem sijanja terora nad građanima“, kazao je savjetnik predsjednika Oleksj Arestovič u video poruci.

Glavna bojišnica sada je južno od Hharkiva, u pokrajini Donbas, koju Moskva pokušava osvojiti uz pomoć svojih separatističkih snaga, a najgore stanje je u Sjeverodonecku.

Iz Moskve kažu da su ukrajinske snage u Sjeverodonecku okružene, a prošli su im tjedan nakon rušenja posljednjeg mosta preko rijeke naredili da se predaju ili će umrijeti.

No, Oleksandr Ratušniak, neovisni fotograf koji je prije nekoliko dana u Sjeverodoneck došao s ukrajinskim snagama, snimio je kako pojačanja preko rijeke Sjeverni Donjeck dolaze gumenjakom.

Još nema ukrajinskih komentara na navodni napad bespilotnim letjelicama zbog kojeg je obustavljen rad u ruskoj rafineriji nafte Novošahtinsk, smještenoj u regiji Rostova 8 kilometara od granice.

U rafineriji je izbio požar nakon što su uočene dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad postrojenja, prenosi TASS u srijedu neidentificirani izvor u lokalnim vlastima. Vatrogasci su ugasili požar, javila je novinska agencija Interfax.

Ukrajina uglavnom ne komentira izvještaje o napadima na rusku infrastrukturu uz granicu, za koje su u prošlosti rekli da su „karma“ za ruske napade na Ukrajinu.

  • +13
Rat u Ukrajini 21.06.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

U drugom incidentu, ruske vlasti su prenijele da je četvero ljudi ubijeno nakon što je granata eksplodirala u spremištu oružja u unutrašnjosti Rusije.

Službeni izvori tvrde da je 7 granata pogodilo lučki grad Mikolajiv na jugu Ukrajine, pri čemu je poginula najmanje jedna osoba, a izazvano je i nekoliko velikih požara. Iz Vittere, tvrtke za trgovinu sjemenom koja posluje na svjetskoj razini, kazali su da je u njihovom spremištu sjemena u južnom gradu Mikolajivu zbog napada izbio požar.

U srijedu je i u Ukrajini i u Rusiji obilježen „Dan sjećanja i tuge“, obljetnica dana na koji je Hitlerova Njemačka napala Sovjetski Savez. Ruski predsjednik Vladimir Putin položio je cvijeće pokraj plamena sjećanja za poginule.

Drugi svjetski rat, u kojem je ubijeno 27 milijuna sovjetskih građana, odigrao je ključnu ulogu u ruskom komentiranju invazije na Ukrajinu, koju Putin naziva „specijalnom operacijom“ za oslobođenje od „nacista“.

Kijev i zapad to nazivaju neutemeljenim opravdanjem za rat kojim se želi izbrisati identitet Ukrajine kao samostalne nacije.

„Psihijatri će u budućnosti ispitivati kako je Rusija godinama gradila kult Drugog svjetskog rata, a onda počela ispisivati krvave stranice povijesti prateći „svaki korak“ nacista“, objavio je savjetnik predsjednika Mihailo Podoljak na Twitteru.