NALAZ SUDSKOG PSIHIJATRA

'Dužnović je duboko poremećena ličnost'

14.10.2009 u 11:08

Bionic
Reading

U nastavku suđenja Kazimiru Dužnoviću na Županijskom sudu u Zagrebu zbog ubojstva policajca Ivana Grbavca svjedočili su ranjeni policajac Kristijan Novoselec i sudski psihijatar Miroslav Goreta, koji tvrdi da je Dužnović duboko poremećena ličnost

'Optuženi Dužnović je od lipnja bio na više psihijatrijskih testiranja, nakon kojih je utvrđeno da pati od dubokog, ozbiljnog i trajnog poremećaja ličnosti', utvrdio je sudski psihijatar Miroslav Goreta.

Na tvrdnje optuženog Dužnovića kako se, zbog velike doze lijekova i alkohola koje je popio prije pljačke, ne sjeća ničega, psihijatar je rekao kako nema sumnje da je Dužnović ovisnik, ali da to nije utjecalo na njegove intelektualne sposobnosti.

'Da je Dužnović, kako tvrdi, zaista uzeo 10 Subotexa, 15 Apaurina i popio nekoliko čaša Martella, to bi ipak bila prevelika doza. On se ne bi tada ponašao kako je opisano u izvješću', rekao je Goreta i dodao da bi to utjecalo na spretnost, percepciju i motoriku.

Prema nalazu doktora, koji su Dužnovića pregledali dva sata nakon nemilog događaja, on nije imao takvih problema, zaključio je psihijatar.

Goreta je objasnio da ta količina opijata ne bi utjecala na intelekt nego na njegovu volju, u smislu da bi mu bila smanjena tolerancija frustracije te da bi imao problem kako kontrolirati agresiju.

Sudac: 'Toliko o radu policije'

Svjedočio je i mladi policajac-vježbenik Kristijan Novoselec koji je s dvojicom starijih kolega, na dan pljačke Raiffeisen banke u Sesvetama, išao na mjesto događaja gdje je dobio metak u glavu, uslijed čega je bio mjesec dana u bolnici.

'Da je metak prošao milimetar dalje, bio bih mrtav, doktori su mi rekli da sam imao sreće', rekao je Novoselec.

Na inzistiranje suca da odgovori jesu li mu stariji kolege, s kojima je išao u intervenciju, rekli kako treba postupati, Novoselec je odgovorio da nije znao što treba činiti, ali da su nakon svega policajci shvatili pogrešku i zapitali se: 'Zašto smo i njega vodili sa sobom?'

Novoselec je na očevid išao nenaoružan, a ne sjeća se je li itko od njegovih kolega bio pucao. Nakon njegovog svjedočenja sudac Vladimir Vinja rezignirano je rekao: 'Eto, toliko o radu policije.'

Podsjetimo, Dužnovićev branitelj Krešimir Krsnik nastoji dokazati da metak koji je bio smrtonosan za Ivana Grbavca nije metak koji je ispalio Dužnović te usmjerava pažnju na njegove kolege policajce. Naime, prema snimkama nadzornih kamera, Grbavac je bio licem okrenut prema Dužnoviću, ali je metak dobio s leđa. Taj metak nikad nije pronađen.

Svjedočit će zaposlenica banke

Suđenje se nastavlja 11. studenog svjedočenjem jedne od zaposlenica Reiffeisen banke i sudskog vještaka Josipa Škavića koji je sudu već dostavio nalaz u kojem objašnjava da je oružje kojim je ubijen policajac Grbavac, ako je on stajao uspravno, moralo biti s njegove 'leđne strane'. Sudac je odobrio i prijedlog da se pregleda snimka nadzornih kamera, uključujući i 'nestalih' tridesetak sekundi koje se na početku nisu našle u sudskom spisu. Na prijedlog da se napravi balističko vještačenje i 3D projekcija događaja, sudac još nije donio odluku.