PROSLAVA DANA SABORA

'Dužnost je svih nas u Saboru da u EU štitimo nacionalne interese'

29.05.2013 u 14:41

  • +9

Proslava Dana Hrvatskog sabora

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Bionic
Reading

Iako Sabor slavi svoj 'rođendan' tek sutra, zbog blagdana prigodna su proslava i domjenak održani dan ranije. Uz državni vrh, diplomatski zbor i predstavnike vjerskih zajednica, uspostave prvog višestranačkog i demokratski izabranog Sabora u svom govoru prisjetio se i predsjednik Sabora Josip Leko

Prisjećajući se 30. svibnja 1990, predsjednik Sabora Josip Leko kazao je da je to bio jedan od prijelomnih dana u dugoj hrvatskoj povijesti. 'Kao najstarija od svih državnih institucija, Hrvatski sabor je uvijek bio čuvar suverenosti i državnosti hrvatskog naroda i u njemu su se pisale najvažnije stranice hrvatske povijesti. Tako je i 30. svibnja 1990. upravo u Hrvatskom saboru počelo stvaranje današnje, neovisne i samostalne, moderne i demokratske hrvatske države', kazao je Leko

Nakon tog dana, podsjetio je Leko, uslijedila je oružana pobuna dijela stanovništva potpomognuta tzv. JNA, velikosrpska agresija i okupacija dijelova hrvatskog teritorija uz strahovita razaranja.

'Sve je to bilo u pokušaju da se zatru prvi pupoljci demokracije na ovim prostorima. Sve to ne samo da nije slomilo volju hrvatskih građana da žive u slobodi, nego su je, naprotiv, učvrstili kao nikad prije', rekao je predsjednik Sabora.

To su bili, kazao je Leko, dani krvi i suza, ali i dani zajedništva i odlučnosti te istinskog domoljublja. Prisjetio se Leko pritom i doprinosa hrvatskih branitelja u stvaranju države.

'U Saboru smo gradili demokratsku državu, a njezinu slobodu – kao i parlamentarnu demokraciju – dugujemo ipak najviše hrvatskim braniteljima', rekao je Leko, podsjetivši da je Sabor donio Deklaraciju o Domovinskom ratu koja poziva na zaštitu temeljnih vrijednosti i dostojanstva toga rata.

Govorio je Leko i o budućnosti jer, kako je kazao, 'ulazak u Europsku uniju i pred Sabor stavlja nove političke izazove'.

'Hrvatska želi biti vjerodostojna članica te će i nakon ulaska u Uniju nastaviti razvijati pravno-gospodarski sustav u cilju napretka i poboljšanja životnog standarda ljudi. Dužnost je svih u Saboru da, zajedno s hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu, čuvamo i štitimo naše nacionalne interese, vrijednosti i dobra', zaključio je predsjednik Sabora Josip Leko.

Proslavi u Saboru nazočili su najviši državni dužnosnici, od predsjednika Ive Josipovića do potpredsjednica Vlade Vesne Pusić i Milanke Opačić te drugih ministara. Sa Saborom su slavili i predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Svaka proslava u Saboru privuče i predstavnike vjerskih zajednica, poput nadbiskupa zagrebačkog, kardinala Josipa Bozanića, predsjednika Mešihata Islamske zajednice, muftiju Azisa efendiju Hasanovića, predsjednika Koordinacije židovskih općina u RH Ognjena Krausa i rabina Lucijana Mošu Prelevića, predsjednika židovske vjerske zajednice Bet Israel Vladimira Šoloma te rabina Kotela Da Dona, predstavnika drugih vjerskih zajednica, ali i članove diplomatskog zbora na čelu s apostolskim nuncijem u RH, monsinjorom Alessandrom D'Erricom.

Na proslavi se trebao, prema najavi, pojaviti i premijer Zoran Milanović, no zbog 'nekih drugih obaveza' pola sata prije svečanosti u Saboru otkazao je dolazak.