kriza u crvenom moru

Dužnosnik skupine Huti: Jemen će biti groblje za SAD!

15.01.2024 u 14:49

Bionic
Reading

Visoki član hutijskog pokreta koji podržava Iran zaprijetio je da će pretvoriti Jemen u 'groblje' za Sjedinjene Države, nakon najnovijih američkih zračnih napada na hutijske ciljeve

"Jemenski čelnici, oružane snage i narod potpuno su spremni ući u izravan i opći rat s Velikim Sotonom kako bi obranili Palestinu", rekao je Ali al-Kahum u intervjuu iranskoj državnoj novinskoj agenciji IRNA objavljenom u ponedjeljak, koristeći pogrdne riječi za SAD.

Nakon najnovijih američkih udara, al-Kahum je upozorio: "Nakon ove agresije Jemen će se pretvoriti u groblje Amerikanaca i oni će poniženi napustiti regiju".

Više od tri mjeseca nakon početka rata u Gazi, raste zabrinutost da će se sukob proširiti u regionalni požar. Posljednjih su tjedana šijitski hutijevci u više navrata napadali brodove u Crvenom moru na putu za Izrael. Kao odgovor, SAD i saveznici bombardirali su položaje militantne islamističke skupine u Jemenu.

U međuvremenu je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian još jednom odbacio optužbe da je njegova zemlja izravno umiješana u napade.

"Snage otpora u regiji, uključujući Jemen, djeluju neovisno i unutar okvira svojih interesa", rekao je ministar u nedjelju, prenosi IRNA. Hutijevci sebe vide kao dio takozvane "osovine otpora", mreže u borbi protiv Izraela, zajedno s drugim skupinama u regiji koje su u savezu s Iranom.