CRNE PROGNOZE

Đuro Vidmarović: Na pragu smo trećeg svjetskog rata

29.01.2024 u 08:37

Bionic
Reading

Na pragu smo trećeg svjetskog rata i hvala Bogu što postoji atomsko oružje ogromne razorne snage koje drži taj svijet na okupu, jer i Vladimir Putin je svjestan da bi odmah nakon što bi njegove krstareće rakete krenule - druga strana reagirala, utvrdio je bivši veleposlanik u Kijevu Đuro Vidmarović jutros u emisiji 'U mreži Prvog' Hrvatskog radija

Stigla je potvrda da je američko ministarstvo vanjskih poslova odobrilo Hrvatskoj moguću prodaju helikoptera Black Hawk. Riječ je o osam novih zatraženih helikoptera, a s opremom i uslugama njihova vrijednost se procjenjuje na oko 500 milijuna dolara, iako premijer Plenković tvrdi da će cijena biti ipak nešto niža.

'Helikopteri su uvijek jako korisni, njih ne možete imati previše. Čak i u mirnodopsko vrijeme helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva spašavaju ljude u planinama, tragaju za nestalima na moru, prevoze bolesnike s otoka, u prometnim nesrećama. To je samo u miru, a u ratu je još veća važnost helikoptera. Tako da je svaka nabava helikoptera dobrodošla', poručio je vojni analitičar Mario Galić za Hrvatski radio. Premijer Plenković poručio je da se ovakvim nabavkama povećavaju naša otpornost i odvraćajuće djelovanje.

'Postoje strahovi od širenja ukrajinskog sukoba, odnosno od toga da će Rusija u slučaju pobjede, odnosno okupacije i slamanja Ukrajine, ojačati vojno tako da može prijetiti ili ugrožavati Europsku uniju. Ako itko u Rusiji imalo racionalno razmišlja, znamo da do toga ne smije doći jer bi to značilo treći svjetski rat i teško je tada isključiti upotrebu nuklearnog naoružanja', kazao je Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista.

Naglasio je da dolazi do određene militarizacije Europe, što je posljedica ruske agresije na Ukrajinu, ali i sukoba na Bliskom istoku. 'Osobno mislim da do sukoba većih razmjera ili ratova na Balkanu teško može doći zato što sve te zemlje nisu ekonomski, ni društveno, ni socijalno spremne i sposobne za sukobe', rekao je Vurušić.

  • +5
Snježni ljesovi ispred slovenskog parlamenta, prosvjed protiv rata u Gazi Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kupljenik/F.A. BOBO

Bivši veleposlanik u Kijevu Đuro Vidmarović rekao je da trenutna situacija podsjeća na onu iz 1939., nakon Minhenskog sporazuma. 'Ako pratimo neke diplomatske poteze i izjave na Zapadu, onda su sve više skloni tome da prisile Ukrajinu na pregovore s Rusijom i da se odrekne nekih svojih teritorija, kao što su prinudili Čehoslovačku 1938. godine.'

'Na pragu smo trećeg svjetskog rata i hvala Bogu što postoji atomsko oružje ogromne razorne snage koje drži taj svijet na okupu, jer i Putin je svjestan da bi odmah nakon što bi njegove krstareće rakete krenule - druga strana reagirala. Međutim, izjave koje daje, a posebno zadnja izjava koju je dao u vezi s baltičkim republikama, vrlo su opasne i upravo su na tragu toga da se zaoštravaju odnosi', istaknuo je Vidmarović.

  • +8
Vojna vježba NATO-a Izvor: Profimedia / Autor: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Dodao je da se istovremeno treći svjetski rat vodi na diplomatskoj razini. On je vrlo žestok i na Bliskom istoku, na Balkanu i u Europi. 'Europa je diplomatski u defanzivi. Ono što se događa iza zavjese jako je važno, ti pregovori su vrlo značajni, oni nisu prekinuti bez obzira na žestoku reakciju političara i da nije tako, već bi došlo do eskalacije sukoba na vojnom planu', upozorio je Vidmarović. 'Da nema diplomacije, već bi došlo do velike eskalacije sukoba, posebno na Bliskom istoku. Da nije diplomacije, već bi eksplodirao rat između Amerike i Irana, između Izraela', dodao je.

Iran tvrdi da nema veze s napadom u Jordanu u kojem su poginuli američki vojnici.

Napad na američku vojnu bazu u Jordanu

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima priopćila je u ponedjeljak da Teheran nije bio umiješan u napad bespilotnom letjelicom u kojem su ubijena tri pripadnika američke vojske u sjeveroistočnom Jordanu, blizu sirijske granice.

'To je možda bilo i očekivano. Iran, koji podržava Hamas, od početka sukoba u pojasu Gaze kao da priželjkuje proširenje sukoba. To je na neki način politička agenda Irana s obzirom na to da su na početku pozivali i arapske zemlje da odgovore. No nisu reagirale onako kako je Iran očekivao i očito je da sam Iran nije željan izravnog sukoba s Izraelom i SAD-om. Oni imaju svoje podružnice u raznim dijelovima Bliskog istoka, koje instruiraju ili im daju odriješene ruke da izvode napade kao što je ovaj na američku vojnu bazu', rekao je Vurušić.

Galić kaže da je sukob SAD-a i Irana teoretski moguć, ali vjeruje da će ga obje strane izbjegavati koliko god je to moguće jer bi jedna od posljedica bila zatvaranje Hormuza. 'A onda više ne bi dolazili ni plin ni nafta s Bliskog istoka. Europa ne može kupovati od Rusa. Barel bi bio preko 500 dolara', rekao je Galić. Amerika ima dovoljno svoje nafte i plina, ali Europa bi prošla jako loše. Vidmarović je naglasio da diplomacija mora spriječiti sukob jer bi 'dobio neograničene razmjere'. 'Vidim da su Amerikanci suzdržani od vojnog djelovanja, što znači da djeluje diplomacija', naglasio je.