STIŽE VODENI VAL

Dunav poplavio prve kuće u Hrvatskoj

06.06.2013 u 17:13

  • +6

Dunav poplavio Zeleni otok kod Batine

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Bionic
Reading

Porast razine Dunava kod Batine sa 515 na 551 cm, koliko je izmjereno u četvrtak u 13 sati, uzrokovao je i plavljenje Zelenog otoka tako da je u četvrtak ujutro Dunav ušao u prizemlja 20-tak vikendica koje se nalaze na kraju ovog poznatog vikendaškog naselja.

'U petak će već biti i u našoj kući ', kaže Josip Takač, čija je apartmanska kuća u četvrtak bila posljednja u koju se moglo ući, piše Jutarnji.hr.
Do kuće će sljedećih dana dolaziti čamcima i nadati se da će se Dunav do dolaska k nama ipak malo primiriti. 'Namještaj smo podigli na kat koji je na visini od otprilike 800 cm, pa se nadamo da vodostaj neće biti viši od te razine', rekao je Takač.

Do dolaska najvećeg vala ostalo je još pet do šest dana, ali još uvijek je neizvjesno koliki će on biti kada uđe u Hrvatsku. Da su prognoze nezahvalne potvrđuje i činjenica da je četvrtak vodostaj u Bratislavi, gdje je bila kulminacija vala, bio pola metra veći od onoga što se predviđalo u srijedu.

Baranja je trenutno cijela pod redovitim mjerama obrane od poplava, u nedjelju će kod Batine biti proglašene izvanredne mjere, a za ponedjeljak se očekuje da bi vodostaj mogao biti 698 cm. Zbog ozbiljnosti situacije povećan je i broj vreća s pijeskom kojih će na raspolaganju biti 350 tisuća.