KRŠILI TRŽIŠNO NATJECANJE

Dukat: AZTN nam je nepravedno izrekao kaznu

21.08.2014 u 10:24

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) proglasila je ništetnim sporazume koje su sklopili Dukat i Konzum te Kutjevo i KTC, a zbog kršenja Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (ZZTN) sudionicima sporazuma izrekla je upravno-kaznene mjere u ukupnom iznosu od 1,63 milijuna kuna. Dukat i Konzum kažnjeni su jer su od 2009. do 2011. dogovarali cijene na štetu potrošača. Iz Konzuma poručuju da će postupiti u skladu s rješenjem Agencije dok Dukat u priopćenju poslanom HTV-u tvrdi da je sporna odredba posljedica administrativnog i tehničkog previda

'Ističemo kako predmetna odredba ugovora nikada nije primjenjivana u praksi niti je prouzročila posljedice na tržištu. Nadalje, sporna je odredba samoinicijativno izbačena iz ugovora i prije samog početka postupka AZTN-a. Zbog svega navedenog smatramo kako je izrečena kazna AZTN-a neprimjerena te detaljno proučavamo odluku AZTN-a', poručuju iz Dukata.

Je li kazna izrečena ovim tvrtkama najviša dosad izrečena i kako će ona biti naplaćena, pojasnio je u Dnevniku 3 Mladen Cerovac, predsjednik AZTN-a.

Cerovac je kazao da ovo nije najveća kazna koju je Agencija izrekla. Najveća je kazna izrečena prije nekoliko mjeseci jednom autobusnom prijevozniku i iznosila je oko milijun i 200 tisuća kuna. Ali je platio još i više, jer je čekao odluku Upravnog suda koji je potvrdio odluku AZTN-a te je morao platiti i kamate. Upravni sud je dosad u 98 posto slučajeva potvrdio odluku Agencije.

'Za simboličnu kaznu ovim tvrtkama odlučili smo se zato što se odredbe koje smo pronašli u ovim sporazumima nisu nikada primjenjivale u praksi. Ali to ništa ne znači; to je kažnjivo jer one uopće ne smiju stajati u ugovoru. Uzeli smo u obzir također i činjenicu da su svi ovi poduzetnici sklopili nove sporazume i primjena tih ranijih sporazuma je bila relativno kratka', kazao je Cerovac.

'Ovi sporazumi štete potrošačima. Izračunato je da su cijene čak 20 do 30 posto veće za potrošača', naglasio je Cerovac.

A koliko su poduzetnici skloni ovakvim aranžmanima?

'U uvjetima krize su vrlo skloni. Ne treba imati iluziju da takvih sporazuma nema još ili da ubrzo neće biti novih. Izazov ekstra profita je takav da mu ne mogu odoljeti, a neki su jednostavno prisiljeni na to', zaključio je Cerovac.