promjena vlasti

Đukanović poslao poruku Vučiću: Duh iz boce je pušten i nitko ga više ne može kontrolirati

25.09.2020 u 11:17

Bionic
Reading

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dao je intervju za Jutarnji.hr dan nakon konstituirajuće sjednice novog saziva Skupštine Crne Gore, u kojoj prvi put nakon 30 godina većinu nema njegova Demokratska partija socijalista (DPS). Đukanović nije nazočio formiranju novog saziva Skupštine

Đukanović je u razgovoru za Jutarnji.hr kazao da je konstituiranjem Skupštine počela finalna faza legitimizacije izbornog procesa. 'Izabran je predsjednik parlamenta i makar neformalno najavljen kandidat za predsjednika vlade. Kažem neformalno, jer sada počinje teći rok od mjesec dana u kojem predsjednik države obavlja konzultacije s liderima političkih partija. Vlada se mora konstituirati u sljedećih 90 dana', kazao je Đukanović.

Na upit kako komentira činjenicu da se novi vladajući blok dogovorio oko podjele funkcija uz posredovanje mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija, kazao je da je više nego očito da je SPC bio uključen u izbore kao najaktivniji politički akter.

'SPC je u kontinuitetu instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu. Ovaj put se to samo radilo otvoreno', istaknuo je Đukanović, dodavši da su oni odlučili tko će biti nositelj te politike, što je priznao i sam kandidat za premijera Zdravko Krivokapić.

Izjava da je spreman boriti se za Crnu Goru ne samo u parlamentu, nego i u šumi izazvala je veliku buru. Đukanović vjeruje da je Crna Gora najstabilnije društvo na zapadnom Balkanu te da može izdržati i ovaj eksperiment u koji je sada ušla.

'Tu poruku o borbi i u šumi poslao sam onima koji su suviše jednostavno počeli tumačiti rezultate izbora. Ne samo u domaćoj, nego i međunarodnoj javnosti proširila se teza da je rezultatima izbora ugrožena i crnogorska država. Ako bilo tko iz Crne Gore ili iz regije smatra da promjenom vlasti može ugroziti našu državu, mora znati da ćemo je braniti onako kako smo je branili vjekovima. Dakle to nije bila neka zla slutnja, a ni današnja realnost', rekao je Đukanović.

Istaknuo je da se može isključiti mogućnost da velikosrpski interesi nisu do kraja dosanjani.

'U toku je proces ulaska Kosova u Ujedinjene narode pa su oni koji njeguju velikosrpske aspiracije mogli povjerovati u neku kompenzaciju na račun Crne Gore i Republike Srpske. Sve su to snovi i iluzije', smatra crnogorski predsjednik.

Slavlje nakon uspjeha prosrpske koalicije na izborima u Crnoj Gori Izvor: EPA / Autor: BORIS PEJOVIC

Lideri pobjedničkog bloka potpisali su zajedničku izjavu u kojoj tvrde da neće mijenjati vanjsku politiku Crne Gore. Đukanović nije iznenađen takvim potezom jer je do njega i došlo uz inicijativu sa Zapada.

'Ne bi oni sami napravili takav salto mortale', poručio je, dodavši ipak da je skloniji vjerovati djelima nego riječima.

O ponašanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i drugih tamošnjih dužnosnika kaže da gotovo nema dužnosnika iz Srbije koji se zadnjih godinu dana nije direktno i brutalno umiješao u politički život Crne Gore i u izborni proces. Kazao je da nema nikakve dileme da je Srbija davala logistiku velikosrpskom nacionalizmu prema Crnoj Gori. Prije izbora je razgovarao s Vučićem, a koji je takvu kritiku zaogrnuo plaštem zabrinutosti za prava srpske manjine. Poslije je imao dojam da je medijska kampanja bila za oktavu niža, ali pušten je duh iz boce koji se sada ne može kontrolirati.

Odbacio je mogućnost da podnese ostavku, kako to traže neki iz nove crnogorske vladajuće većine.