PRESUDA U BIH

Dugogodišnji zatvor za ratne zločine u Kalinoviku

21.12.2009 u 18:45

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je izrekao dugogodišnje zatvorske kazne ratnim zapovjednicima vojske i policije bosanskih Srba u mjestu Kalinoviku u istočnoj Bosni, proglasivši ih odgovornima za ratne zločine što su ondje počinjeni nad Bošnjacima.

Lokalni vojni zapovjednik Ratko Bundalo nepravomoćno je osuđen na devetnaest godina zatvora a Neđo Zeljaja, koji je tijekom rata u BiH obavljao dužnost zapovjednika policijske postaje u Kalinoviku, dobio je zatvorsku kaznu od petnaest godina.

Kalinovik je rodno mjesto bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića. Sud BiH tijekom procesa protiv Bundala i Zeljaje utvrdio je kako su ondje provođeni sustavni progoni bošnjačkog stanovništva, pri čemu je ubijeno i ozlijeđeno mnogo ljudi te su počinjena brojna silovanja.

Zeljaja i Bundalo proglašeni su izravno odgovornim za te zločine a utvrđeno je kako su u njima sudjelovali i drugi općinski dužnosnici Prema činjenicama koje je utvrdio sud, na području Kalinovika je 1992. i 1993. godine ubijeno najmanje stotinu civila a na desetke ih se i danas vode kao nestali.