MESIĆ I SANADER UOČI NATO-SUMMITA

'Dugo smo čekali ovaj povijesni trenutak'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 03.04.2009 16:28
  • Objavljeno 03.04.2009 u 15:45
Mesić i Sanader odlaze na summit NATO-a

Mesić i Sanader odlaze na summit NATO-a

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Hrvatska dolazi na summit NATO-a kao punopravna članica i to je povijesni trenutak koji smo dugo čekali, kazao je u petak u Zagrebu, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić dok je premijer Ivo Sanader istaknuo da će Hrvatska biti za stolom s onim zemlja koje promiču slobodu i demokraciju

Mesić i Sanader u petak su otputovali na summmit NATO-a, koji se u petak i subotu održava u Njemačkoj i Francuskoj, a pred odlazak na zagrebačkoj su zračnoj luci dali izjavu za novinare.

"Za nas je ovo povijesni trenutak jer Hrvatska dolazi na taj skup kao članica NATO-a. Dugo smo čekali taj trenutak", rekao je Mesić u izjavi za novinare prije polaska i dodao kako je Hrvatska vojska reformama dovedena na razinu standarda NATO-a, "profesionalizirana i depolitizirana".

NATO nije samo vojno-obrambeni, nego i politički savez koji okuplja zemlje istih demokratskih vrijednosti, rekao je Sanader. "Hrvatska će biti za stolom s onim zemljama koje promiču slobodu i demokraciju u svijetu i brinu se o tim vrijednostima", dodao je.

Ulaskom u NATO Hrvatska je ostvarila jedan od dvaju vanjskopolitičkih prioriteta, rekao je Sanader i izrazio vjeru da će, unatoč trenutačnom sporu sa Slovenijom, Hrvatska ući u Europsku uniju. "Siguran sam, da ćemo, nastavljajući ovakvu državnu politiku, i promičući ove vrijednosti u Hrvatskoj, ostvariti i taj drugi cilj i to bez teritorijalnih ustupaka, promičući načela na kojima je EU stvoren, a to su načela solidarnosti, vladavine prava, bez međusobnog ucjenjivanja", nastavio je.

"Hrvatski je stav jasan, mi želimo da se odvoji rasprava o ulasku Hrvatske u EU od bilateralnog pitanja granične crte Hrvatske i Slovenije. Možemo razgovarati i o pristupu otvorenom moru, govorim o pristupu, jer to je riješeno međunarodnom konvencijom", rekao je Mesić. "Ako Sloveniju zadovoljava da mi potvrdimo ono što je već u međunarodnoj konvenciji, možemo i tome razgovarati", nastavio je.

"Dakle, ne teritorij, samo pristup", rekla su uglas dvojica predsjednika.

Komentirajući nedavnu izjavu slovenskoga dužnosnika Jelka Kacina koji potiče širenje Europe i na druge zemlje regije osim Hrvatske, Sanader je rekao kako "Jelko Kacin i slovenska politika mogu pokazati iskreno zauzimanje za proširenje na našem primjeru, neka dignu blokadu s hrvatskih pregovora".

Po Sanaderovim riječima, Hrvatska je prva u zauzimanju za širenje EU-a u susjedstvu, ističući da se "Hrvatska zalaže za pristup svih zemalja kad ispune kriterije, kao što to čini Hrvatska. Ali da ćemo ući u paketu s nekim, to ne dolazi u obzir". Hrvatska je, smatra Sanader, "za nekoliko dobrih godina" ispred ostalih zemalja u regiji kad je u pitanju približavanje EU-u.

"Kad jednom uđemo, sigurno je da zbog bilateralnih pitanja, nećemo smetati drugima da završe svoj porces pristupanja jednoj ili drugoj integraciji", zaključio je predsjednik hrvatske vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi