do 120 milijuna kuna

Dubrovnik će za dvije godine početi graditi novi dom umirovljenika

04.07.2019 u 14:18

Bionic
Reading

Novi dubrovački dom za starije i nemoćne osobe, u kojemu bi na 13 tisuća četvornih metara trebalo biti smješteno 207 stalnih i 75 dnevnih korisnika, trebao bi se početi graditi 2021. godine, na mjestu nikad dovršenog starog objekta u blizini Opće bolnice, a vrijednost mu se procjenjuje na 100 do 120 milijuna kuna

Idejni projekt predstavljen je u četvrtak u dubrovačkoj gradskoj upravi, gdje je gradonačelnik Mato Franković podsjetio kako je ovaj projekt jedno od obećanja gradskih vlasti, jer je smještaj u domovima umirovljenika bitan dio standarda starijih osoba u Dubrovniku.

'Dom nije mjesto gdje ćete poći pa čekati smrt, već je riječ o trećoj životnoj dobi. Zato ovaj dom više izgleda kao hotel te ima sve bitne sadržaje. Još trebamo odlučiti koliko će imati jednokrevetnih i dvokrevetnih soba te koji su uvjeti za dementne osobe. Svakako je 75 mjesta za dnevne korisnike primjereno', kazao je Franković.

Najavio je da projekt još treba predstaviti umirovljeničkim udrugama, a tek nakon izrade glavnog projekta počet će se slagati njegova financijska slika.

'Vjerujem da će u novom operativnom programu Europske unije biti sredstava i za ovaj projekt. Naravno da će dobro doći i pomoć Zaklade 'Blaga djela', a radimo na tome da dom uđe u mrežu domova čime će cijena korisnicima biti financijski povoljnija', istaknuo je dubrovački gradonačelnik.

Tin Sven Franić, koji je s kolegama s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Vanjom Risterom i Anom Martinčić Vareško autor projekta, istaknuo je kako je cilj bio razbiti barijere koje potencijalni korisnici mogu imati.

'Htjeli smo dobiti toplinu i mogućnost da ga korisnici stvarno smatraju svojim domom. To nam je bio najveći motiv. Tri različite skupine korisnika se preklapaju u zajedničkim prostorima socijalizacije. Tu je posebno bitan dnevni boravak, kao ulaznica u svijet doma za starije, koji bi prvi razbio predrasude prema takvoj vrsti života', rekao je Franić. Planirani smještaj trebao bi imati kvalitetu hotelskog smještaja s tri zvjezdice.

Dom umirovljenika trebala je na istoj lokaciji 1990. graditi varaždinska tvrtka DP Coning, čiji je direktor tada bio Radimir Čačić. Tadašnji Republički fond MIORH-a u tu je svrhu Coningu uplatio tadašnjih 192,3 milijuna tadašnjih dinara, odnosno oko 11 milijuna eura, ali projekt nikad nije ostvaren.

Dubrovačka podružnica Sindikata umirovljenika podnijela je 2002. godine kaznenu prijavu protiv Čačića zbog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom kriminalu, ali je nastupila zastara kaznenog progona