GROBNICA NA DAKSI

Dubrovačko odvjetništvo odbacuje tvrdnje HHO-a

09.04.2009 u 23:31

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku odbacilo je danas tvrdnje Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) da bi zamjenik u njihovu odvjetništvu odbio zahtjev za ekshumaciju grobnice na Daksi, navevši da je ta tvrdnja nekorektno i neprofesionalno izvučena iz konteksta spisa nastala u povodu prve zaprimljene kaznene prijave 1999.

Zamjenik predsjednika HHO-a Ivan Zvonimir Čičak rekao je jučer da je državni odvjetnik u Dubrovniku od nevladinih udruga zatražio da nađu izvor iz kojeg će financirati ekshumaciju na Daksi, uz tvrdnju da u Hrvatskoj nema političke volje da se procesuiraju ratni zločini počinjeni iza Drugoga svjetskog rata.

'Tvrdnja da bi zamjenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku odbio zahtjev za ekshumaciju nekorektno je i neprofesionalno izvađena iz konteksta opsežnog spisa povodom prve zaprimljene kaznene prijave 1999. u kojem su obavljene brojne provjere te obavijesni razgovori s više svjedoka, osobama s relevantnim saznanjima i autorima objavljenih knjiga', navode u DORH-u.

Tvrde da zamjenik odvjetnika u Dubrovniku nije odbio zahtjev udruge 'Daksa 1944/45' za ekshumaciju posmrtnih ostataka strijeljanih 1944. i 1945. na otoku Daksi, već je odgovorio udruzi da je upoznata s postupkom koji se vodi protiv nepoznate osobe. Dodaju kako Državno odvjetništvo smatra da predloženu ekshumaciju ne treba provesti kroz taj postupak, već da bi udruga trebala iz nekih drugih izvora pribaviti sredstva za taj opsežan posao te provesti redoviti upravni postupak preko upravnih i komunalnih tijela lokalne vlasti.

Glede kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja, koju je udruga podnijela 2007., u odvjetništvu kažu da su saslušani svjedoci i autori objavljenih knjiga te da ekshumacija u pretkaznenom postupku nije potrebna jer su poznati podatci o broju i identitetu strijeljanih osoba. Stoga je Udruga, koja kani izgraditi memorijalno mjesto, upućena na redoviti upravni postupak preko upravnih i komunalnih tijela lokalne vlasti, navode u DORH-u. No kako se u toj prijavi navode još tri navodna strijeljanja za koja nisu sigurne lokacije, da bi se ona rasvijetlila, trebalo bi obaviti ekshumaciju. Stoga je dogovoreno kako od Županijskog suda treba zatražiti provedbu istražne radnje s prijedlogom ekshumacije za koju državno odvjetništvo nije nadležno osigurati novac pa bi to sud trebao zatražiti od nadležnog ministarstva, kažu u odvjetništvu.

Dubrovačka Udruga za očuvanje uspomene na žrtve stradale na otoku Daksi 'Daksa 1944/45' navodi da je više nepoznatih počinitelja 25., 26., i 27. listopada 1944. na otoku Daksi pogubilo 45 građana Dubrovnika. Ekshumaciju traže jer sumnjaju da je broj žrtava puno veći, a pretpostavljaju da je riječ o stotinjak njemačkih ratnih zarobljenika i još najmanje dvije skupine ljudi sa širega dubrovačkog područja koji su na Daksi ubijeni nekoliko mjeseci poslije.