VLAHUŠIĆU VISI VEĆINA

Dubrovačke igre prijestolja: pucaju politički brakovi, padaju teške riječi...

12.03.2015 u 15:23

Bionic
Reading

Deset dana uoči drugog kruga lokalnih izbora u Dubrovniku, gradu koji će biti presudno bojište HDZ-a s jedne te SDP-a i HNS-a s druge strane, situacija se maksimalno zakomplicirala: Pero Vićan, nekadašnji vjerni koalicijski partner koji je s gradonačelnikom osuđen u aferi Šipan, objavio je da u drugom krugu 'ne podržava Andru Vlahušića'. Time je sastavljanje većine u Gradskom vijeću postalo gotovo nemoguće

Koalicija SDP-a i HNS-a ima deset vijećnika, a HDZ-ova osam. Prvoj treba potpora Vićanovih četvero ruku ili tri glasa liste 'Srđ je grad', dok do potrebnih trinaest ruku HDZ-u trebaju i jedni i drugi. Vićan neće s Vlahušićem, nezavisni neće ni s kim... Čini se kao da bi najrealnija kombinacija bila velika koalicija lijevih i desnih, po uzoru na 'Dubrovački dogovor', samo da pred vratima nisu parlamentarni izbori na kojima suradnja SDP-a i HDZ-a na lokalnoj razini ne bi izgledala baš sjajno. A možda budući gradonačelnik, tko god to bio, jednostavno privoli nekoliko vijećnika za prelazak na njegovu stranu.

'Vlahušić je hodajuća laž! On ne smije voditi grad - ne samo zbog presude koja je ionako bila igrokaz. Sve što je on izgovorio ne bi pojeo ni najgladniji njemački ovčar s najboljim švicarskim maslom', kazao je Vićan.

Andru Vlahušića, koji u drugi krug ulazi s desetak posto prednosti ispred HDZ-ovog kandidata Mate Frankovića, kao da ništa na ovom svijetu ne može zabrinuti. 'Imat ću većinu u Gradskom vijeću, kao što sam je imao i prije', samouvjereno tvrdi za tportal.

Njegov protukandidat Franković u četvrtak je na konferenciji za novinare ponovno upozorio da bi Vlahušićevim izborom Dubrovnik postao talac jednog čovjeka, jer bi grad ostao bez mogućnosti povlačenja sredstava iz europskih fondova budući da u pravilima Europske komisije stoji odredba po kojoj u projektima ne smiju sudjelovati pravomoćno osuđene osobe.


'Otvoreno se najavljuje da ćemo varati Europsku komisiju, odnosno da će projekte potpisivati njegov zamjenik, tajnica ili portir. Takva prevara obila bi nam se o glavu, a važno je reći da bi bez novca ostale i druge institucije, poput Vodovoda, budući da i za njihove projekte supotpisnik mora biti Grad Dubrovnik', tvrdi Franković.

Vlahušić, naravno, odvraća da se radi o čistim lažima te tvrdi da je i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić - inače njegova stranačka kolegica iz HNS-a - to potvrdila.

'Po toj logici bi i HDZ, ako presuda za Fimi mediju postane pravomoćna, trebao biti ugašen. Ja sam osuđen za najobičniji prekršaj i zato što sam vjerovao suradniku koji me prevario, a posljedica toga jest da je u gradski i državni proračun u samo četiri godine uplaćeno 200 milijuna kuna od zidina. Živimo u vremenima kada su političari najveći krivci, a moj prekršaj pretvorio se u najveću političku priču iako se osobno nisam okoristio', objašnjava Vlahušić.

Nekonvencionalni dubrovački gradonačelnik jutros je na svojoj stranici na Facebooku objavio prigodni video u kojemu objašnjava da je 'najveća greška koju možete počiniti stalno biti u strahu da ćete počiniti grešku'. Zanimljivo, za soundtrack uratka korištena je pjesma 'I fought the law' (Borio sam se protiv zakona) grupe The Clash.

'Ja sam najinovativniji gradonačelnik, bavim se 'Game of Thrones', akvarijem... Samo što to nikoga ne zanima. Neka udaraju po meni i puste grad da živi.'

I taman kad se činilo da je subvencijom putovanja zrakoplovima i autocestom iskoristio dosta aduta kod pridobivanja birača, Vlahušić je danas najavio novi potez: svim braniteljima koji rješavaju stambeno pitanje donirat će po 100 tisuća kuna iz gradskog proračuna! Za njih stotinjak potrošit će oko 10 milijuna kuna, koliko ionako ima viška u gradskoj blagajni.

Dakle, branitelji koji budu kupovali stanove preko državnog projekta rješavanja stambenog pitanja dodijelit će vaučere na ovaj iznos kojim će umanjiti ionako povlaštenu cijenu. Računa se da bi stan prosječne veličine, umjesto 200 tisuća kuna, branitelje i invalide mogao stajati samo 100 tisuća kuna.

Vlahušićev video