ENERGETSKI ILI EGIPATSKI SAMIT?

Državnici EU-a svađaju se oko Mubaraka

  • Autor: K. Dujmović
  • Zadnja izmjena 04.02.2011 15:59
  • Objavljeno 04.02.2011 u 12:59
dalekovod energija struja

dalekovod energija struja

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miščević

Samit 27 čelnika zemalja EU-a koji se trenutno održava u Bruxellesu trebao bi preciznije definirati energetsku politiku Starog kontinenta za sljedećih nekoliko godina, no šou im je, naravno, popalio Mubarak i situacija u Egiptu. Da sve ne protekne politički korektno i pristojno, pobrinuo se Berlusconi, koji za razliku od ostalih europskih kolega otvoreno podržava egipatskog diktatora

Briselski samit o energiji ipak postaje samit o vrućem krumpiru, s obzirom da je fokus razgovora ne toliko trilijunsko ulaganje u infrastrukturu i obnovljive izvore energije, što je bilo na dnevnom redu, već revolucija u Kairu. Većina europskih lidera apelira na ekspeditivan i uredan prijenos vlasti. Šefica za vanjsku politiku EU-a, baronica Catherine Ashton tako izjavljuje: 'Bili smo jasni u svemu što je dosad kazano. Egipatski narod i njegova vlada trebaju zajedno napraviti korak naprijed.'

Europska unija je zacrtala cilj '20-20-20' do 2020, što osim igre brojčicama hoće kazati da se dotad želi smanjiti emisija ugljka za 20 posto, povećati udio obnovljivih izvora energije za 20 posto te smanjiti potrošnja za isto toliko.

Ulaganje u energetsku infrastrukturu ipak se događa sporije od predviđenog, jer su mnoge članice pod strogim režimima štednje. Premda ima razloga za optimizam - Portugal i Španjolska ovih dana bilježe smanjenje kamatne stope na državne obveznice, što znači da investitori vjeruju u njihov oporavak.

Poanta je da se u sljedećih nekoliko godina bolje infrastrukturno povežu sjever i jug Europe. Energija koju proizvode baltičke zemlje treba biti efikasnije distribuirana ostatku Starog kontinenta, a pogotovo jugoistočnim članicama, Mađarskoj i Slovačkoj, koje su pretjerano ovisne o ruskom plinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi