treći paket

Državni tajnik Čuraj: Zbog uvođenja eura moramo promijeniti još 900 zakona

22.09.2022 u 11:52

Bionic
Reading

Državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj najavio je u četvrtak kako u trećem zakonskom paketu vezanom za uvođenje eura, Hrvatska treba u dogledno vrijeme promijeniti još 900 zakona

„Otprilike nam treba još 900 zakona koji će u dogledno vrijeme biti promijenjeni, gdje će svi iznosi u kunama, njemačkim markama, pa i u dinarima biti promijenjeni u euro“, rekao je Ćuraj u saborskoj raspravi o zakonu kojim se provodi europska uredba o medaljama i žetonima koji nalikuju eurokovanicama.

Pojasnio je kako ti zakoni nisu neophodni za samo uvođenje eura, odnosno ne moraju se donijeti do 1. siječnja 2023., kao što je to slučaj s paketom od 78 zakona, od kojih je Sabor u srijedu raspravio 62.

Kad je riječ o medaljama i žetonima koje nalikuju eurokovanicama, naglasio je kako europska uredba propisuje jedinstvene uvjete za njihovu proizvodnju, s ciljem da se građane zaštiti od rizika zabune ili prijevare. Propisano je tako da medalje i žetoni ne smiju na svojoj površini imati naziv euro ili eurocent ili simbol eura, ne smiju uključivati bilo koji motiv sličan motivima na eurokovanicam, simbole koji predstavljaju nacionalni suverenitet država članica itd.

O zakonu je govorio samo Klub HDZ-a, koji ga je pohvalio, a zastupnik te stranke Marin Mandarić izrazio je nadu da se spomenute zabrane ne odnose i na male čokoladice s oznakom eura.

  • +3
Euri i kune Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX