Prosvjed Raskid7!

'Država se vatikanskim ugovorima potpuno predala i poklonila sebe, a da zauzvrat nije dobila ništa!'

19.10.2019 u 15:46

Bionic
Reading

Prosvjed Raskid7! u subotu je u Zagrebu okupio tristotinjak građana, a sa skupa je pozvano na podržavanje inicijative Pokreta za sekularnu Hrvatsku za revizijom vatikanskih ugovora, koje smatraju štetnima.

"Po sedmi put govorimo o tome da je država vatikanskim ugovorima potpuno predala i poklonila sebe, a da zauzvrat nije dobila ništa", poručila je iz organizacije Pokreta za sekularnu Hrvatsku Sanja Sarnavka.

Pozivajući na promjenu vatikanskih ugovora ustvrdila je kako bi ih i vjernici i nevjernici trebali pažljivije pročitati.

Organizatori od obnašatelja vlasti traže prestanak prakse netransparentnog dijeljenja novca poreznih obveznika između crkvenih institucija i političara s kojima su povezani, traže obrazovanje u službi promicanja znanstvenih istina i kritičkog razmišljanja, a ne vjerske indoktrinacije.

Traže također i ravnopravnost građana pred zakonom te da mogu uživati slobodu vjerovanja i slobodu od vjerovanja.

Zahtijevaju i strože kažnjavanje svećenika-pedofila.

U ime udruge Protagora Vesna Puhovski poručila je kako se problem revizije vatikanskih ugovora i odvajanja crkve od države može riješiti samo dijalogom. 

"U sekularnom društvu svi su jednakopravni, i nema ovakvih razlika koje su nametnuli vatikanski ugovori, da ljudi koji nisu vjernici financiraju duhovne potrebe vjernika, da se vjera putem odgoja nameće od najranije dobi, i da se pravna regulacija u smislu financijskog izvještavanja na crkvu ne odnosi", kazala je Puhovski.

Borić: Zašto crkva nije stala u zaštitu silovane djevojčice

Zagrebačka gradska zastupnica iz stranke Nova ljevica Rada Borić zapitala se kako to da crkva nije stala u zaštitu djevojčice u slučaju grupnog silovanja u Zadru koje je potreslo Hrvatsku.

"Uvjeravaju nas da je raskid nemoguća misija, želimo poslati poruku da građani Hrvatske žele biti jednakopravni građani, a ne da nam političari i hijerarhija katoličke crkve, najčešće daleko od očiju javnosti, odlučuju o našim životima", naglasila je Borić, dodavši da više ne žele religijski motiviranu diskriminaciju građana.

U ime stranke Pametno govorio je akademik Vlatko Silobrčić naglasivši kako vatikanski ugovori govore suprotno sekularnosti, da je u ugovorima Hrvatska partner koji sve daje, a malo dobiva.

Smatra kako crkva u Hrvatskoj ima poziciju koja je suprotna Ustavu, te da je rješenje svega propitivanje ugovornih obveza i njihovo usklađivanje sa realnošću.

Gradski zastupnik Naprijed Hrvatske Renato Petek poručio je kako je crkva nebrojeno puta dokazala da ne slijedi niti vlastite vrijednosti i nauk te se pita zaslužuju li onda financiranje.

Predsjednička kandidatkinja stranke Radnička fronta Katarina Peović poručila je kako prosvjetni radnici i medicinske sestre Vladi moraju poručiti da laže kad tvrdi da nema financijskih sredstava za povećanjem njihovih plaća.

"Crkvi se daje najmanje milijardu kuna, preko netransparentnih davanja lokalne uprave i samouprave", kazala je Peović, dodavši kako se za razmještaj križa na Hipodromu za stotinjak metara dalo pola milijuna kuna.

Među okupljenima na prosvjedu bila je predsjednička kandidatkinja Starta Dalija Orešković.