ZAKONI U SRBIJI

Država se do kraja 2014. povlači iz vlasništva u medijima

12.05.2014 u 15:46

Bionic
Reading

U Srbiji je u tijeku priprema seta medijskih zakona koji će državi omogućiti povlačenje iz vlasničkog i suvlasničkog odnosa u medijima, a početak tog procesa očekuje se u drugoj polovici ove godine, izjavio je u ponedjeljak pomoćnik srbijanskog ministra za kulturu i informiranje Saša Mirković

Trenutno je u Srbiji 79 medija u kojima je država vlasnik ili suvlasnik i postoji bojazan da bi se pojedini mediji u vlasništvu ili u suvlasništvu države mogli ugasiti, a novinari i ostali zaposlenici ostati bez posla tijekom ili nakon tog procesa promjene vlasničke strukture.

Pomoćnik ministra za kulturu i informiranje tvrdi, međutim, da će se u svemu voditi računa o dosadašnjim dobrim i lošim stranama privatizacije te da su tijekom pripreme novog zakona o javnom informiranju i medijima te o elektronskim medijima, kao i da bi nacrt zakona o javnim medijskim servisima uskoro trebao biti upućen u Bruxelles.

'Izlazak svih aktera na medijsko tržište je realnost kojoj ćemo se svi morati prilagoditi', rekao je Mirković naglašavajući da će transformacijom državnog kapitala biti obuhvaćeno manje od 10 posto medija jer i ih je u državnom (su)vlasništvu 79, a ukupno je registrirano 1.312 javnih glasila.

Kako je ranije najavljivano iz ovog ministarstva, nacrt zakona o javnom informiranju predviđa konačan izlazak države iz (su)vlasničkog odnosa u medijima, što se odnosi i na agenciju Tanjug, čiji je država stopostotni vlasnik. Ranije je bilo najava da bi se Tanjug mogao transformirati u vladin biro za komunikacije, ali se od te ideje odustalo.

Unatoč prošlogodišnjim najavama da će biti ukinuta pretplata za javni tv servis, Radioteleviziju Srbije (RTS) i Radioteleviziju Vojvodine (RTV), građani će je i dalje plaćati jer jer još na snazi Zakon o radiodifuziji kojim je mjesečna pretplata predviđena.

Uredba o privremenom financiranju javnih servisa iz proračuna, usvojena u siječnju ove godine, bila je korak u pravcu ukidanja tv-pretplate, a predviđeno je da se za tu namjenu iz proračuna izdvoji 65,3 milijuna eura, ukupno za RTS i RTV. Ipak, pretplata je ostala i plaća se uz račune za struju.

Premijer Aleksandar Vučić, koji je se i u prehodnoj vladi i u predizbornoj kampanji za prijevremene parlamentarne izbore zalagao za ukidanje tv-pretplate, najavio je u nedjelju u intervjuu za TV Pink da će tako i biti iduće dvije do tri godine. Vučić je kazao da je, unatoč stajalištima OESS-a i EU-a, protiv plaćanja pretplate za javni servis te da se nakon usvajanja najavljenih medijskih zakona sredinom ljeta pretplata neće plaćati dvije do tri godine, a da će se 'poslije vidjeti'.

Nakon najave da će da se javni servis financirati iz proračuna, protiv tog prijedloga prošle godine se očitovala Republička radiodifuzna agencija (RRA) ističući da u tom slučaju ostaje otvoreno pitanje na koji način će biti zajamčena neovisnost uređivačke politike RTS i RTV.

Na pitanje o tome je li moguće promijeniti odluku da javni servisi budu privremeno na proračunu dvije godine, s obzirom na lošu gospodarsku situaciju, Mirković je kazao da je u teško predvidjeti kakvo će biti konačno rješenje jer su u tijeku konzultacije unutar vlade o budućem modelu finansiranja javnih medijskih servisa.