NEPLAĆENI PDV

Država progoni HRT zbog 80 milijuna kuna

26.05.2010 u 14:48

Bionic
Reading

Što vrijeme više odmiče, na vidjelo sve više izlaze načini na koji su poslovale posljednje dvije uprave HRT-a, ali i pojedina Ministarstva. Posljednji u nizu papira, koji izaziva prijepore i nedoumice, a s kojim su se na Prisavlju suočili, neuplaćeni je PDV u državnu blagajnu za inozemne fakture u razdoblju od 2005. do 2009. u visini od 80 milijuna kuna

Zbog duga prema državi, u utorak je na 'dalekovidnici' održan sastanak s ljudima iz Ministarstva financija i Porezne uprave da se vidi kako bi se situacija mogla riješiti. Na HRT-u, kako neslužbeno doznajemo, u cijeloj priči ne vide problem.

Iako su svjesni da je nepravilnosti u radu za mandata Mirka Galića i Vanje Sutića bilo, smatraju da je stvar na nuli budući da bi ionako dobili povrat pretporeza da su uplaćivali PDV.

Račun nije blokiran

Iako je prvotna informacija koju smo dobiligovorila da je račun HRT zbog duga PDV-a prema državi blokiran, ona sepokazala netočnom što nam je potvrdio glasnogovornik s Prisavlja DankoDružijanić.
'Nema govora ni o kakvoj blokadi računa, a ne postojeni prijetnje da bi se to moglo dogoditi', kazao nam je kratko Družijanić.

Međutim, problem bi mogao nastati, kažu nam upućeni na Prisavlju, ako država ipak odluči zatražiti 80 milijuna kuna i ako na to zaračuna zatezne kamate.

Odljev tolike količine novca odjednom mogao bi stvoriti određene probleme u poslovanju, odnosno usporili bi se procesi koji su tijeku.

Da stvar bude čudnija, jer o tome ne postoji pisani trag, nitko nije upozorio HRT da bi PDV morao uplaćivati. Kako je moguće da se PDV za inozemne fakture do 2005. uplaćivao, a nakon toga najednom prestao, pitanje je na koje za sada nema odgovora.

Je li i tko cijelu stvar dogovorio na kakvoj neslužbenoj kavi ili ručku, trebala bi utvrditi interna istraga koja se provodi na Prisavlju, ali je nedvojbeno da postoji odgovornost i ministarstva koje vodi Ivan Šuker, posebno ako se pokaže točnim informacija da nikakva upozorenja godinama nisu odašiljana.

Na nekoliko naših pitanja koja smo uputili prema MIF-u do zaključenja ovog teksta odgovori nisu stigli. Ono što se za sada zna jest to da su novu rundu razgovora HRT-ovci i MIF-ovci dogovorili za početak lipnja, kada bi se mogli očekivati konačno rješenje.