POVIJESNI PROCES

Nove snimke na suđenju Trumpu: Heroj Eugene Goodman spasio Mitta Romneya i mnoge druge senatore

10.02.2021 u 18:11

Bionic
Reading

Nakon što je sa 56 glasova za i 44 protiv potvrdio da je suđenje Donaldu Trumpu u skladu s ustavom, američki senatori u srijedu su započeli suđenje bivšem američkom predsjedniku za poticanje pobune odnosno smrtonosni siječanjski napad na zgradu američkog Kongresa. Obje strane imaju na raspolaganju po 16 sati za iznošenje argumenata pred Senatom koji funkcionira kao sud. Trump je odbio dobrovoljno se pojaviti pred Senatom

22.57 Tužitelj Eric Swalwell nastavio je s iznošenjem argumenata optužbe. Prikazane su snimke na kojima se vide članovi Zastupničkog doma dok se skrivaju pod sjedalicama i navlače gas maske na lice. Prikazana je i snimka ubojstva prosvjednice Ashley Babbitt, koja je predvodila prosvjednike u razbijanju stakla na vratima sabornice. Ustrijelio ju je policajac unutar dvorane, zaustavivši na taj način - privremeno - provalu u sabornicu dok su zastupnici još bili unutra.

22.23 Demokratska tužiteljica Stacey Plaskett iznosi kronologiju upada u Kongres, uz objavu novih, dosad neviđenih audio i video snimki policije i nadzornih kamera unutar sjedišta američke zakonodavne vlasti.

Na snimkama se vidi kako rulja upada u zgradu, kao i herojstvo policajca Eugenea Goodmana koji je spasio republikanca Mitta Romneya, kao i mnoge druge kongresnike od najgoreg scenarija tako što im je provokacijom odvukao pažnju dok su se senatori evakuirali.

Romney je, uz Trumpovog potpredsjednika Mikea Pencea, kao jedan od rijetkih republikanaca koji se otvoreno suprotstavio bivšem predsjedniku, bio direktna meta pobješnjele rulje. Na snimkama se čuje i kako nasilnici traže demokratsku čelnicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi. 'Nancy, gdje si?', čuje se opetovano dozivanje.

​​​​​​21.45 Određena je 15-minutna pauza

21.21 Riječ je opet uzela Madeleine Dean. Prisjetila se atmosfere u Kongresu 6. siječnja i drhtavim glasom rekla da nikad neće zaboraviti tu strahotu. Poentirala je da se Trump sada poziva na jednu riječ koju je izgovorio na prosvjedu, o tome da marš na Kongres treba biti 'miroljubiv', no zanemario je činjenicu da je čak 22 puta pozvao na 'borbu'.

'Ovaj napad nikad se ne bi dogodio bez Trumpa. Koristili su našu, američku zastavu za svoja nedjela, a u 2.30 sati čula sam užasavajuće lupanje na vrata sabornice. Dogodilo se to po prvi put u našoj povijesti, u našem mandatu', rekla je Dean.

20.49 Demokratska tužiteljica Stacey Plaskett ustvrdila je da je Donald Trump potaknuo nasilni i ujedno najkrvaviji napad na Kapitolu još od 1814. godine.

'Taj nasilni napad nije bio planiran u tajnosti. Rulja je slijedila Trumpove zapovijedi', poručila je Plaskett, dodajući da je Trump morao znati da su prosvjednici naoružani i spremni napasti. 'Ne samo da je Trump mogao predvidjeti nasilje, on ga je namjerno potaknuo', rekla je zastupnica Djevičanskih otoka u američkom Kongresu.

20.24 Ted Lieu, demokratski tužitelj, naglasio je da je on imigrant čija je obitelj po dolasku u SAD živjela u nečijem podrumu, no on je s vremenom uspio postati uspješan biznismen s nekoliko vlastitih gift shopova te je ostvario američki san.

'Amerika je jedinstvena zemlja. No kako smo došli do ove točke, nasilnog upada u Kongres? Tako što je predsjednik Trump potrošio sve nenasilne metode ostanka na vlasti', ustvrdio je Lieu.

20.05 Demokratska tužiteljica Madeleine Dean kazala je da su Trump i njegovi suradnici podnijeli ćak 62 sudske tužbe zbog navodnog najmeštanja izbornih rezultata, no niti jedan sudac nije se složio s tom tvrdnjom, temeljenom na pukim spekulacijama.

'Predsjednik je zvao državne dužnosnike u Bijelu kuću i govorio im da revidiraju volju američkih birača kako bi on mogao ostati predsjednik', kazala je Dean, iznoseći kronologiju događaja.

19.40 Određena je 15-minuta pauza nakon koje će demokratski tužitelji, kako najavljuje CNN, iznijeti nove dokaze protiv Trumpa

19.14 Eric Swalwell, demokratski tužitelj, podsjetio je da je Trump izgubio s razlikom od sedam milijuna glasova birača, a potom je 'dolio ulje na vatru'.

'Želio je dodatno razbjesniti svoje pristaše i pritom od ničeg nije prezao. Ničim nije potkrijepio svoje tvrdnje o namještenim izborima i mrtvim glasačima. Nije pružio dokaze da su 'pronađeni ilegalni glasovi'. Nastavio je širiti veliku laž - da su izbori ukradeni', kazao je Swalwell, podsjećajući i da je Trump tvitom još 19. prosinca pozvao svoje pristaše na prosvjed 6. siječnja uz poruku: 'Will be wild'.

18.57 Demokratski tužitelj Joaquin Castro poručio je kako dokazi jasno pokazuju da je Trump mjesecima spremao pobunu. Još u proljeće 2020. Trumpova popularnost u anketama počela se topiti, pa se on prepao da će izgubiti izbore.

'Tada je učinio nešto bez presedana u američkoj povijesti: priznao je da neće pristati na miran prijenos vlasti. Poručio je pristašama da izbore može izgubiti samo ako su oni ukradeni. Želio je osigurati njihovu ljutnju. Šest mjeseci prije izbora poručio je da će ovo biti najveći namješteni izbori u povijesti', podsjetio je Castro.

Našalio se da je on demokrat iz Teksasa i kao takav izgubio je nekoliko izbora u životu. 'Možete li zamisliti da kažete svojem biračkom tijelu da je jedini način da izgubite izbore to da oni budu namješteni? Ovo je bio jako opasan trenutak za Ameriku', upozorio je Castro.

18.30 Joe Neguse, jedan od devet demokratskih tužitelja, podsjetio je da je Trump mogao u svakom trenutku prekinuti nasilje, ali to nije napravio. Naprotiv, ohrabrivao je prosvjednike i naveo ih da pomisle da će ih on štititi.

'Trump je veoma pažljivo birao riječi. I prije i nakon izbora, ponavljao je tri fraze: 'ovo je velika laž - izbori su ukradeni', 'prekinite krađu' i 'vraški se borite'. Dakle, rulja se nije tek tako pojavila pred Kongresom 6. siječnja; Trump je davno posijao sjeme pobune', kazao je Neguse.

18.10 Voditelj tužitelja Jamie Raskin na početku drugog dana suđenja bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu u Senatu nakon opoziva u Zastupničkom domu američkog Kongresa poručio je da bi Trump očito ponovio sve što je učinio 6. siječnja jer je rekao da je njegovo ponašanje tog dana bilo sasvim primjereno. Bivši predsjednik optužen je za poticanje na pobunu, a tužitelji će dokazati da Trump nije nevin već je uistinu potaknuo upad u Kongres, kada je poginulo petero ljudi, rekao je Raskin.

'Nama se upad u Kongres tog dana mogao činiti kaotičnim, no to je izvedeno metodično', naveo je Raskin, dodajući da je Trumpova rulja krenula u napad, a bivši predsjednik to je gledao na televiziji poput reality showa i tvitao poruke kojima ih je i dalje ohrabrivao.

Očekuje se da će iznošenje argumenata trajati do kraja tjedna, a nakon toga senatori će moći postavljati pitanje objema stranama.

Glasanje Senata o samom opozivu moglo bi uslijediti već u ponedjeljak, ovisno o tome hoće li se zvati svjedoci ili ne.

Za potvrdu ustavnosti postupka u utorak je bila dovoljna natpolovična većina glasova, a glasovanje je pokazalo da demokrati zasada nemaju potrebnu dvotrećinsku većinu za sam opoziv koji bi onemogućio Trumpa u obavljanju javnih dužnosti u budućnosti.

Demokratima se u tom glasovanju priklonilo šest republikanaca, a za opoziv potrebno im je 17 glasova republikanaca u Senatu u kojemu je po 50 demokrata i republikanaca.

  • +7
Opoziv Donalda Trumpa u Senatu Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Trumpovi odvjetnici u utorak su tvrdili da se američkom predsjedniku činjenicom da je 20. siječnja završetkom mandata napustio Bijelu kuću, ne može suditi pred Senatom jer je privatna osoba.

Njegov odvjetnički tim u utorak su kritizirala oba politička bloka u Senatu zbog nejasnih argumenata koje je iznio bivše odvjetnik Pennsylvanije Bruce Castor.

Američki mediji prenose da je zbog zbunjuće prezentacije argumenata Trump, koji je pratio postupak iz svoje nove rezidencije u Floridi, bio bijesan na svoj tim.

Drugi Trumpov odvjetnik David Schoen, koji je bio fokusiran u izlaganju, optužio je demokrate za "neutaživu žeđ za opozivima". Trump je jedini američki predsjednik protiv kojeg se dva puta vodio postupak opoziva i treći američki predsjednik podvrgnut tom postupku.

Prema anketama čiji su rezultati objavljeni u utorak između 52 i 56 posto Amerikanaca smatra da Senat Trumpa treba opozvati i da je odgovoran za poticanje nasilnog upada u Kongres.