KRAJ KARIJERE ELMARA BROKA

Drmao je Bruxellesom, lobirao po Europi, bio u kampanji za Grabar Kitarović i Karamarka, a sada - odlazi u povijest

11.01.2019 u 22:05

Bionic
Reading

Karijera utjecajnoga njemačkog europarlamentarca i nositelja visokih državnih odličja RH Elmara Broka (72) primakla se kraju jer ga CDU najvjerojatnije neće nominirati za novi petogodišnji mandat. Brok je veteran briselskih i strasburških zastupničkih klupa, u kojima je još od daleke 1980., kad je Europa bila u jeku Hladnoga rata

Iako odluka još nije definitivna, Politico.eu piše da će Brok teško preokrenuti situaciju. Potez se tumači kao težak šamar najdugovječnijem parlamentarcu koji je tijekom godina postao lice Europske unije za mnoge Nijemce.

Smatra se da je Brokov odlazak povezan s promjenom dinamike unutar CDU-a nastalom odlaskom Angele Merkel s čela stranke.

Brok je dugogodišnji saveznik još uvijek aktualne njemačke kancelarke te mnogo od svog utjecaja duguje upravo bliskim vezama s Merkel.

Tijekom godina nije bio lišen kontroverzi jer je uz eurozastupnički mandat radio kao lobist i savjetnik za Bertelsmann, medijski gigant koji stoji iza RTL-a. Iako su mnogi na te njegove aktivnosti vrtjeli glavom s nevjericom, ni Helmut Kohl dok je bio kancelar ni kasnije Merkel nisu ništa učinili da zaustave takvu Brokovu dvojnu praksu.

Štoviše, moć mu je samo rasla. Ukupno je 13 godina bio predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, a igrao je i važnu ulogu u Odboru za ustavna pitanja, središnjem mjestu na kojem se vodi rasprava o budućnosti Europske unije. Kako je uloga Europskog parlamenta postajala sve značajnija, tako je Brok postajao sve važniji, a na koncu i najvažniji Nijemac u Bruxellesu.

Elmar Brock 2015. na završnom predizbornom skupu HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko/PIXSELL

Politico piše da je koristio utjecaj da pomogne prijateljima, a najznačajniji takav slučaj onaj je njegova protežea iz Bertelsmanna Martina Selmayra, trenutno glavnog tajnika Europske komisije.

>>> Zvijer, čudovište iz Berlaymonta i briselski Rasputin. Tko je Martin Selmayr, zbog kojeg se Juncker upustio u nevjerojatan rizik

Selmayr je kao student pripravnik radio u njemačkom medijskom konglomeratu Bertelsmannu te je upoznao Broka, a on mu je postao svojevrstan mentor i gurnuo ga je na mjesto šefa Bertelsmannova ureda u Bruxellesu, čime mu se otvorio put kroz briselsku birokraciju. Do dolaska na poziciju glavnog tajnika Komisije Selmayr je bio šef kabineta predsjednika EK Jean-Claudea Junckera, a način na koji je imenovan na sadašnju funkciju izazvao je optužbe da se radilo o namještanju i izigravanju procesa.

  • +5
Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu od 2014. do 2019. godine Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mathieu Cugnot

Brok nije nepoznat ni Hrvatskoj. Kao utjecajan član Europskog parlamenta, tijekom hrvatskih pristupnih pregovora pomagao je Zagrebu da što bezbolnije prebrodi razne zastoje, a 2013. godine tadašnji predsjednik Ivo Josipović odlikovao ga je Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za izniman doprinos neovisnosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske te dugogodišnjih zasluga u razvijanju i unapređivanju prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke.

U ime CDU-a, između ostaloga, osobno je došao iskazati podršku Tomislavu Karamarku tijekom predizborne kampanje 2015. godine za parlamentarne izbore, kao i Kolindi Grabar Kitarović na završnom skupu prije konačnog obračuna s Ivom Josipovićem u drugom krugu predsjedničkih izbora početkom iste godine, kao kandidatima sestrinskog HDZ-a.

'Smatramo da je Hrvatska jedna od važnih zemalja u Europi koja može pomoći u rješavanju problema unutar Europske unije', izjavio je tada Brok.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je Broka istaknuo kao čovjeka kojeg je Merkel poslala u Zagreb u specijalnu misiju kojom su spriječeni novi sukobi između Hrvatske i Srbije nakon što je vlada Zorana Milanovića zatvorila granicu prema Srbiji tijekom izbjegličke krize 2015. godine, kad su se formirale kolone kamiona od 15 kilometara, zbog čega je Srbija trpjela veliku ekonomsku štetu.