Markijan Lubkivskij iz Kijeva

Dramatično javljanje bivšeg ukrajinskog veleposlanika u Hrvatskoj: Nema panike, idemo u rat, kao što ste i vi išli '91.

24.02.2022 u 08:47

Bionic
Reading

Markijan Lubkivskij, bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj od 2006. do 2009. godine, komentirao je za HTV trenutno stanje u Ukrajini

'U 4 sata po hrvatskom vremenu Rusija je počela s granatiranjem i raketiranjem cijelog teritorija Ukrajine. Napadi su duž cijele granice, tenkovi se pokušavaju probiti kod teritorija Bjelorusije, to je bratska zemlja Rusije koja je pustila ruske tenkove da ulaze sa sjevera. Također, napadnuti smo i s juga, s teritorija našeg Krima koji je okupirala Ruska Federacija', rekao je Lubkivskij u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'.

'Situacija je dosta napeta, nema panike, idemo u rat, kao što ste i vi išli '91.', istaknuo je. Putin tvrdi da napada vojne ciljeve, a Lubkivskij kaže da laže. 'Jutros je javio da počinje specijalna operacija na teritoriju samoproglašenih republika Donjeck i Luhansk, a sada su raketirani objekti po cijeloj Ukrajini.'

Putin je u sinoćnjem obraćanju pozvao Ukrajince da polože oružje i vrate se kućama, a Lubkivskij kaže da će umrijeti, ali će ostati tu gdje jesu i branit će svoju zemlju, neće to dopustiti.

'Cijela Ukrajina je sada ujedinjena, svi smo s predsjednikom, vladom, ministarstvom obrane, ako treba ratovati, ratovat ćemo. Idemo obraniti našu zemlju. Nema panike, ostajemo u Kijevu, u svim gradovima', rekao je.

  • +9
Ukrajinska vojska u Donbasu Izvor: Profimedia / Autor: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Puno bi im značilo, istaknuo je, kad bi se međunarodna zajednica ujedinila i krenula odlučno obraniti Ukrajinu, u diplomatskom smislu, da Rusija bude izbačena iz svih međunarodnih institucija, uključujući Ujedinjene narode i Vijeće sigurnosti. Traže osobne sankcije protiv svih ruskih čelnika, protiv onih koji su glasali da se ratuje u Ukrajini, protiv vojnog i političkog rukovodstva Ruske Federacije i njihovih obitelji, da im se zamrznu računi, da im se zabrani ulaz u EU, jer će tada osjetiti da su svi zajedno. Očekuju pomoć strateških partnera.

Lubkivskij je rekao da je ovo Putinov kraj, dobivaju tisuće poziva iz Rusije, kaže da su Rusi zaprepašteni, ne mogu vjerovati da bi Putin krenuo u rat protiv 'bratske Ukrajine'.

Nikoga, istaknuo je, ne mogu moliti da dođe ratovati za Ukrajinu, sami će se izboriti, ali traži odlučnost u stopiranju Putina na političkom, diplomatskom polju. 'Ovo je vrlo važno za nas. Već smo dobili veliku količinu oružja, zahvalni smo našim partnerima. Važno je da se mi ovdje branimo, a da nas podržava svijet u smislu oštre reakcije na ono što nam radi Ruska Federacija', rekao je za HTV.

Kijev danas funkcionira kao da je mir, rekao je, iako je raketiran. Lubkivskij je rekao kako se nadao da do napada ipak neće doći, do zadnjega nije vjerovao da će početi rat. Strahuje za svoju obitelj, ali ne strahuje obraniti svoju zemlju.

'Svijet ratuje, velike sile vode taj rat, ali mi smo sada žrtva agresije, mi nismo počinili genocid, nismo učinili ništa da nas raketiraju. Ovo je točka nakon koje više nema povratka ka Rusiji', istaknuo je i dodao: 'Započevši rat protiv Ukrajine, Putin ju je izgubio.'