jutro poslije otkriva štetu

Dramatični prizori noćašnje oluje: Na Hvaru tsunami, rive oštećene, vjetar kidao žice kod Šibenika, čule se detonacije

30.10.2018 u 10:47

Bionic
Reading

Dijelovi Jadrana jutros su se nakon sinoćnjeg i noćašnjeg snažnog nevremena probudili pod suncem. Vrijeme je za zbrajanje štete. Rive su oštećene zbog jakih valova i naglog dizanja mora, cijeli je Šibenik jučer ostao bez struje zbog oštećenja na električnoj mreži, Jaki vjetar je odnio dio krova dvorane Veli Jože u Poreču i crkve Svetog Pavla u Puli…

Dramatični prizori stižu sa svih strana. Šibenik je sinoć nešto iza 18 sati na više od pola sata ostao u potpunom mraku, a čitatelji ŠibenikIN-a javili su kako se prije nestanka začulo desetak detonacija u elektronaponskom postrojenju Bilice. Po cijelom gradu rušilo je stabla, nosilo krovove i nosilo sve pred sobom.

Zaprimljena je dojava o požaru trafostanice u Tisnom, a u Općini Tisno potom je održan sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje na kojem je odlučeno da treba izdati hitno upozorenje zbog opasnosti za ljudske živote.

Uz to, zabilježeno je devet slučajeva požara drvenih stupova električne mreže koji su uz koordinaciju sa Elektrom ugašeni. Bilo je i problema sa opskrbom električnom energijom. Većina kvarova je uklonjeno osim na području Rogoznice, a tu će se tijekom jutra normalizirati opskrba strujom, javlja sibenikIN.

  • +4
Olujno jugo prouzročilo štete na zadarskom području Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Zbog sniženog tlaka zraka došlo je do dizanja razine mora u cijelom Jadranu, a ova pojava bila je najizraženija u Veneciji, gdje se dogodila najgora plima zadnjih četrdeset godina. Prelaskom juga u lebić oko 23 sata došlo je do naglog dizanja razine mora na otoku Hvaru. Snimku noćne šćige (meteotsunami) poslao je za portal Dalmacija danas član DVD-a Hvar Cvjetko Mazalin.

Tsunami u Hvaru Izvor: Društvene mreže / Autor: Cvjetko Mazalin, Dalmacija Danas

Po orkanskom nevremenu u ponedjeljak navečer odvijala se dramatična akcija spašavanja ozlijeđene 18-godišnjakinje iz Kalija na Ugljanu.

  • +13
Visoki valovi na rivi nošeni jugom prelijevaju se na obližnju cestu Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Službenici Lučke kapetanije Zadaru su po orkanskom nevremenu na moru, uspješno i u vrlo kratkom roku obavili hitan medicinski transport (MEDICO) teško ozlijeđene 18-godišnje pacijentice s otoka Ugljana u Zadar, izvijestili su u utorak ujutro iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Posljedice oluje u Voloskom Izvor: Društvene mreže / Autor: Poduckun.net

MEDICO akcija poduzeta je u koordinaciji Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka). U MRCC je sinoć u 18,20 sati zaprimljen poziv liječnice iz mjesta Kali na otoku Ugljanu o potrebi hitnog medicinskog transporta teško ozlijeđene pacijentice, A. B. (rođena 2000. godine).

U utorak ujutro nastavljena je potraga za slovenskim surferom koji je u ponedjeljak nestao na moru nedaleko svjetionika u Savudriji nakon što je, zajedno s hrvatskim surferom koji se uspio dokopati obale, unatoč orkanskom nevremenu i upozorenjima odlučio jedriti na daskama.

Inače, prema podacima Županijskog centra 112, zbog obilne kiše i orkanskog juga je u noći s ponedjeljka na utorak širom Istre bilo materijalne štete, poteškoća u prometu, poplava i prekida struje.

Jaki vjetar je odnio dio krova dvorane Veli Jože u Poreču i crkve Svetog Pavla u Puli, dijelove fasada na Poreštini. Na prometnice i ulice srušena su stabla, u Rovinju i drugim mjestima uz obalu poplavljene su rive, a od ponedjeljka navečer neki dijelovi Istre još su bez struje.

  • +5
Jako jugo koje je sinoć puhalo oštetilo je rive u Brodarici Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Županijski centar 112 je u ponedjeljak od 13 sati bio pod opsadom poziva građana, pa je do 23 sata zaprimljeno više od 200 dojava o problemima diljem Istre zbog nevremena. Po dojavama građana angažirane su nadležne službe od onih za održavanje cesta do HEP-a, vatrogasaca i komunalnih službi. Vatrogasci su imali više od 90 intervencija oko uklanjanja stabala i grana s prometnica, a ispumpavali su i vodu iz podrumskih prostorija, sanirali limove i krovove na zgradama.