ŠTO SU HTJELI TERORISTI?

Dramatična policijska snimka žestokog okršaja u Kumanovu

12.05.2015 u 12:36

  • +6

Kumanovo

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot

Bionic
Reading

Makedonska policija objavila je snimku policijske akcije u Kumanovu. Snimka prikazuje dijelove akcije koja je trajala 30 sati u kojoj je poginulo osam policajaca

U međuvremenu je makedonsko veleposlanstvo u Zagrebu objavilo 'non-paper' u kojem ističe da je napad u Kumanovu počinila je jedna od najopasnijih kriminalnih skupina s političkim ambicijama u regiji.

U posljednjih nekoliko godina članovi te skupine bili su upleteni u nekoliko napada, a protiv nekoliko njih izdani su međunarodni uhidbeni nalozi zbog ubojstava i pljački, navodi se u dokumentu. Lideri skupine su kosovski državljani, članovi nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i osnivači paravojnih struktura koji, kako se naglašava, nisu uspjeli ishoditi političku potporu.

Oni su napali i pograničnu postaju makedonske policije na granici s Kosovom u Gošincima u travnju.


Skupina je ušla u Makedoniju i smjestila se u Kumanovu s ciljem napada na državne institucije i strateške ciljeve u Makedoniji s namjerom stvaranja straha i nesigurnosti. Napadi su trebali početi sredinom svibnja, navodi veleposlanstvo.

Makedonske vlasti naglašavaju da je sigurnosna prijetnja sada uklonjena, ali da je i dalje potrebna budnost. Ubijeno je 14 članova skupine, a 33 su u zatvoru. Istraga traje.

U 'non-paperu' se ističe da se ne radi o međuetničkom sukobu i da su politički čimbenici složni protiv ovakvih sigurnosnih prijetnji. Naglašava se i kako je osam poginulih policajaca u akciji u Kumanovu različitih etničkih pripadnosti.