REAKCIJE NA SANADERA

'Drago mi je da Sanader nije klonuo duhom'

28.10.2011 u 14:34

Bionic
Reading

Iako je preokupacija saborskih zastupnika danas bila raspuštanje Sabora, nezaobilazna tema bila je i početak suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Dio njih nije uspio pratiti prvo ročište, no na portalima su barem vidjeli kako Sander izgleda

'Izgleda mi pristojno, nije tako propao, a za srčane probleme sam znao i prije. Nadam se da će se nakon koronografije i koronoskopije znati što je i kako je', kratko je novinarima prokomentirao jedan od Sanaderovih boljih prijatelja, HDZ-ov Jerko Rošin. Kazao je da za svog prijatelja očekuje pošteno suđenje.

'Vidjet ćemo kako će završiti. Ne ulazim u kontekst s pravne strane. Neću ga posjetiti, nije ni potrebno, neka je koncentriran na svoju obranu, a ja ću to gledati sa strane. I ja sam čak znatiželjan kao i vi', rekao je Rošin.

Nekadašnja bliska Sanaderova suradnica Bianca Matković nije stigla gledati pojavljivanje Sanadera pred sudom jer je bila preokupirana djetetom.

'Nisam gledala jer je jutro vrlo kratko, morala sam se i malo urediti, a dijete ima svoje potrebe. Ali da su neke druge okolnosti, zašto ne bih pogledala? Par kila je mršaviji, ali vidjela sam da nije klonuo duhom i to mi je drago', rekla je Matković.

Dok su Sanaderovi bliski prijatelji pozitivno govorili o njegovom suđenju, HDZ-ov Josip Đakić ima malo drukčiji stav.

'Nije mi jasno kako je moguće da eksperti tako brzo utvrde da je Sanader nesposoban za suđenje. Ali, možda mu se stvarno pogoršalo. Možda je u dvorani bilo previše novinara iz Europske unije, pa mu je poskočio tlak', kazao je Đakić.

SDP-ov predsjednik Zoran Milanović suđenje nije stigao pogledati, ali vidio je glavne vijesti. Na pitanje što očekuje od cijelog procesa, Milanović je odgovorio: 'Očekujem da ozdravi i da mu bude bolje, a pravda mora biti služena.'

Nešto oštriji bio je SDP-ov Davor Bernardić. 'Suđenje Sanaderu nije bilo ugodno slušati i gledati. Ovo je velika blamaža za Hrvatsku, ovo nikako ne ide na čast našoj državi. Očekujem od istrage da pokaže svoje, da suđenje bude pošteno i pravedno i da se utvrde svi elementi', rekao je Bernardić.

Pošteno suđenje očekuje i potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac. 'Je li odgoda suđenja zbog medicinskih razloga taktika obrane, odakle bih ja to znao?' zapitao se Uzelac.

'Nema se tu što komentirati, suđenja nije ni bilo. Zdravlje je u pitanju i čovjeku se mora pomoći. Fala Bogu pa nismo Libija, čovjeku se pomaže i kad je u zatvoru. Pogotovo jer je rekao da prihvaća mišljenje vještaka', bio je komentar HSS-ovog Josipa Friščića

HSS-ov Stipe Gabrić Jambo suđenje Sanaderu slušao je dok se vozio prema Zagrebu i pritom je osjetio žaljenje za Sandera. 'Da se danas meni sudi, došao bih u svečanom odijelu i bio bih pravi fajter, Dalmatinac od dva metra i 120 kila. Ne govorim jezika koliko i on, ali bih govorio i bio bih moćan i jak kao uvijek, bez dlake na jeziku i ne bih bio kukavica', rekao je Jambo.