'PRISILJAVALA SVJEDOKA NA LAŽNI ISKAZ'

Dragan Primorac kazneno prijavio Bajićevu zamjenicu!

21.06.2013 u 16:27

Bionic
Reading

Bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac podnio je kaznenu prijavu protiv županijske državne odvjetnice u Zagrebu Željke Pokupac, koja je formalno i jedna od zamjenica Mladena Bajića, i to zato što je 'prisiljavala svjedoka da daje lažne iskaze protiv njega'. Svoju prijavu potkrijepio je izjavom dr. Mirka Smoljića, jedinog svjedoka u postupku koji se vodi protiv njega zbog navodnog nezakonitog korištenja službenog automobila Hrvatskog zavoda za norme u vrijeme dok je bio ministar

Smoljićevoj izjavi ovjerenoj kod javnog bilježnika stoji da ga je Pokupac prisiljavala na iskaz u kojemu 'treba teretiti Primorca' te da mu je prijetila da će u suprotnome postati optuženik u istom procesu i da će izgubiti posao u javnoj upravi. U ovom procesu, inače, Smoljić je čak tri puta ispitivan u Državnom odvjetništvu, no izjavu da je iskaz dao pod prijetnjama potpisao je tek nakon što je otišao sa svog radnog mjesta u Ministarstvu znanosti.

Bivši ministar je o svojoj kaznenoj prijavi obavijestio predsjednika Ivu Josipovića i veleposlanika EU u Hrvatskoj Paula Vandorena, a najavio je da će dokumentaciju o ovom slučaju dostaviti premijeru Zoranu Milanoviću, ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću, predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu, glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i Državnoodvjetničkom vijeću. Osim što je kazneno prijavio županijsku državnu odvjetnicu za djelo za koje je propisano od tri mjeseca do tri godine zatvora, Primorac traži i njeno hitno razrješenje.

Postupak protiv njega, inače, pokrenut je na temelju anonimne kaznene prijave iz 2009. godine kojom je zajedno s tadašnjim ravnateljem Hrvatskog zavoda za norme Dragutinom Fundom prijavljen jer je ta institucija kupila automobil 'touareg' koji je punih godinu dana koristio on kao ministar. Optužnica, za koju Primorac tvrdi da je apsurdna jer su se i Fundina institucija i njegovo ministarstvo nalazili na istom proračunu, mahom je utemeljena upravo na Smoljićevom iskazu. Kao dodatan dokaz apsurdnosti optužbi protiv njega, bivši ministar navodi i činjenicu da su se još u to doba gotovo sva ministarstva i državna tijela koristila automobilima drugih tijela, ovisno o potrebama.

'Čak i sadašnji ministar Željko Jovanović koristi dva automobila koja nisu u vlasništvu Ministarstva znanosti, nego Ministarstva unutarnjih poslova', kazao je Primorac za tportal, aludirajući na to da bi po istoj logici Jovanović trebao biti kazneno gonjen jer je oštetio - MUP.

Iskaz svjedoka Smoljića, kao i optužbe da je županijska državna odvjetnica Željka Pokupac već činila slična kaznena djela, bivši ministar objavio je i na svojoj web stranici draganprimorac.org.