JOSIPOVIĆ I TADIĆ

'Došli smo u Krnjak razbiti predrasude'

Bionic
Reading

Predsjednik RH Ivo Josipović u četvrtak je u Krnjaku rekao da je s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem posjetio to mjesto u kojem Hrvati i Srbi, nakon teške povijesti koju su prošli, nastoje ostvariti suživot i obećao da će RH učiniti najveći napor kako bi proces povratka, obnove i suživota bio što kvalitetniji za sve, bez obzira na nacionalnu pripadnost

Posjetom Krnjaku, mjestu u karlovačkoj općini, u kojem žive povratnici srpske nacionalnosti i Hrvati izbjegli iz BiH, počeo je drugi dan službenog posjeta Borisa Tadića Hrvatskoj.

Rekavši da su ožiljci koji ostaju nakon ratova bolni i nije ih lako otkloniti, predsjednik Ivo Josipović u izjavi za novinare pred zgradom općine u Krnjaku rekao je da to mjesto svjedoči zajedničkom naporu suživota, koji je u najvećoj mjeri uspješan, ali postoji još problema koje treba riješiti, od nestalih osoba preko povratka do završetka obnove.

'Politika koja uvažava razlike, ali koja u temeljnim pravima ne dijeli ljude prema njihovoj nacionalnosti i vjeri, politika je koja pridonosi povratku, sigurnosti i razumijevanju ljudi', kazao je Josipović.

'Mislim da se u Hrvatskoj vodi takva politika, da su iskustva načelno dobra, ali smo svjesni problema koji postoje, predrasuda i otpora, i zato ćemo nastaviti jačati pravnu sigurnost i stvarati gospodarske osnove za povratak, ali i posvećivati dostojnu pažnju kulturnom identitetu', ustvrdio je hrvatski predsjednik.

Tadić je istaknuo da je velika teškoća pri rješavanju problema u tome što se iz jednog pravnog poretka svojedobno ušlo u ne-prava, a sada se sve mora vratiti u pravni okoliš. 'To nije jednostavno i trebat će vremena, ali je moguće', ocijenio je Tadić.

'To je poruka iz Krnjaka, došli smo ovamo razbiti predrasude, animozitete, strahove i pokušati približiti ljude, ali uz uvažavanje različitosti u identitetima', kazao je Tadić.

Josipović je naglasio da postoje i oni koji se iz raznih razloga neće vratiti, izrazivši osobito žaljenje zato što se ne vraćaju mladi ljudi, ali i naglasio da je to osobni izbor na koji hrvatska država može utjecati intenzitetom obnove, otvaranjem radnih mjesta odnosno stvaranjem uvjeta za normalan i prosperitetan život.

Srbijanski predsjednik Tadić ocijenio je da se ušlo u novu fazu odnosa na prostoru cijele bivše Jugoslavije, pa tako i između Hrvatske i Srbije, u kojoj svaka zemlja ulaže golemi napor u cilju poboljšanja života i perspektive svojih građana.

Govoreći o pitanju Hrvata izbjeglih iz BiH, iz Republike Srpske, 'koji imaju svojih problema i došli su ovamo pronaći svoju budućnost', Tadić je naglasio da će to spomenuti i u susretima s premijerom RS-a Miloradom Dodikom.

U odgovoru na novinarsko pitanje o tome što će Srbija učiniti da olakša život Hrvata u Vojvodini, Tadić je rekao da je temeljni napor koji treba učiniti pravni predak i potom vraćanje imovine, a onda je osobno pozvao Hrvate da se prijave u sve državne institucije Republike Srbije i time ostvare punu institucionalnu zaštitu.

'Nismo u tome postigli sve što sam ja želio jer Hrvati nisu sudjelovali u izborima za nacionalna vijeća, možda i jer su se bojali prijaviti. Sve ostale etičke zajednice i nacionalne manjine sudjelovale su i ja se zbog toga ne osjećam dobro', rekao je Tadić, ali i napomenuo da je s Hrvatima postigao dogovor da idući put sudjeluju u izborima.

Kazao je da je Hrvate pozvao da se upišu u posebne biračke popise, jamčeći im punu zaštitu, kao i svakom građaninu Srbije.

'Hrvati su zastupljeni u državnim institucijama Srbije, rade na najvišim položajima, a uvjeravam vas da će tako biti i u buduće', kazao je Tadić na kraju izjave u Krnjaku.

U Krnjaku je predsjednika Tadića i Josipovića, osim županijskih i općinskih čelnika, dočekalo dvjestotinjak građana među kojima je bilo i školske djece koja su za dvojicu predsjednika izrekla i prigodnu recitaciju.

U tom mjestu je prije Domovinskog rata živjelo oko šest tisuća ljudi, gotovo svi srpske nacionalnosti, koji su zbog ratnih zbivanja većinom izbjegli. Do danas ih se vratilo nešto više od trećine i, po aktualnim podacima, u Krnjaku živi oko 2.200 hrvatskih državljana srpske nacionalnosti te oko 2.000 Hrvata iz BiH koji su se ovamo doselili nakon što su bili prisiljeni napustiti svoje domove.

Nakon Krnjaka, predsjednici Josipović i Tadić uputit će se u Gračac, gdje će obići Sajam ličkih proizvoda, a potom će se uputiti u obližnje selo Deringaj, gdje će posjetiti srpsku povratničku obitelj Nine i Željka Markovića.