DUGOVI DO GRLA

Došao kraj 'Šuičinoj garaži'

Bionic
Reading

Grad Dubrovnik i Midia grupa otvorit će predstečajni postupak za dubrovačku garažu. Privredna banka Zagreb na to najavljuje ovrhu, možda i zatvaranje garaže, piše Slobodna Dalmacija. Kada je, naime, postalo jasno da nema ništa od nadogradnje garaže trgovačkim centrom, gradonačelnik Andro Vlahušić je s pravom najavio stečaj Ragusa parkinga. S početkom predstečajnoga postupka složili su se i Midia grupa i Grad Dubrovnik

PBZ ima problem

Kako je jedna Privredna banka Zagreb dala Garaži Dubrovnik kredit, tvrtki koja nema imovine? Sada se PBZ mora čupati. To je nesiguran kredit i to je njihov problem – kaže gradski pročelnik za financije Niko Pavlović.

Ako predstečajni postupak ne uspije i banka ne bude surađivala, slijedi stečaj. Garaža je napravila gubitke od 42 milijuna kuna s time da je ona zaradila oko 25 milijuna kuna u ove četiri godine. Gubitak i zarada izjednačili su se u četiri godine s cijenom njezina koštanja, izvještava Slobodna Dalmacija

'Zašto dalje plaćati? Devet milijuna eura! Zašto trebamo sljedećih 30 godina plaćati i deset milijuna kuna godišnje za garažu? Tko je tu lud i kamo je nestao novac?', pita se gradonačelnik Andro Vlahušić

Točno prije godinu dana Vlahušić je javno postavio rok za nadogradnju garaže. Otada se oko garaže puno pregovaralo, no bez uspjeha. Sudeći prema odgovoru Privredne banke Zagreb, njezina uprava nije nimalo oduševljena ovakvim raspletom događaja.

'Izražavamo nezadovoljstvo odnosom prema banci kao kreditoru, s obzirom na to da je banka pokušavala vrlo aktivno pronaći zadovoljavajuće rješenje za sve sudionike u projektu izgradnje (a s kojim su bili upoznati i lokalna politička zajednica, pozicija i opozicija), stoga smo prisiljeni u zaštiti svojih prava pokrenuti sve potrebne postupke i radnje pritom uključujući i ovršni postupak, a u konačnici čak ako treba i zatvoriti garažu', zaprijetili su iz PBZ-a na vijest da su se Midia i Grad usuglasili o predstečajnom postupku.

U gradnju garaže Grad Dubrovnik ušao je u javno-privatno partnerstvo s Midia grupom, a kredit za ovu investiciju dala je Privredna banka Zagreb. Još je od početka gradnje garaža bila suočena s dubiozama, ugovor o njezinoj gradnji dugo je bio tajna, a kad je dijelom objelodanjen, nikada nije postalo jasno zašto bivša gradska uprava na čelu s Dubravkom Šuicom nije gradila garažu sama, nego je partneru u ovom javno-privatnom projektu dala sve što je mogla dati, obvezavši se pokrivati dugove garaže.

Vlahušićeva je gradska uprava izračunala da Grad može priznati kako je gradnja garaže koštala 10 milijuna eura, približno prvoj ponudi na natječaju. Ali kamo su nestali milijuni eura, to je pitanje i danas bez odgovora.

Više možete pročitati ovdje