ZA SEZONU SPREMNI

Donosimo turističku razglednicu iz Trogira

04.07.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon odlične predsezone u Trogiru, kada je zabilježen rast broja gostiju i noćenja, u lipnju je zabilježen blagi pad. U Turističkoj zajednici to se objašnjava nogometnim prvenstvom, no najave za sezonu i podsezonu opet su vrlo optimistične

Do početka lipnja, tijekom predsezone, u Trogiru su zabilježili rast broja gostiju od punih deset posto, da bi lipanjski rezultati bili zapravo na razini prošlogodišnjih, pa je u ukupnom zbroju taj trend velikog rasta malo umanjen. Činjenica je da u Trogir najviše dolaze gosti iz Njemačke, Poljske i Češke, koje su tradicionalna emitivna tržišta u tom gradu i na otoku Čiovu. U lipnju je u gradu boravilo ukupno 7.500 turista.

U Turističkoj zajednici doznali smo da i ove godine veći broj grupa dolazi na izlete, što se bilježi po broju autobusa na terminalima te potražnji za vodičima i ostalim turističkim uslugama u gradu. Za punu sezonu u srpnju i kolovozu najave su očekivano pozitivne, ali još važnija je najava odlične podsezone u rujnu i listopadu.

Ulice i trgovi Trogira i ove godine žive u znaku turizma i vidljiva je dobra priprema, kao i snažna orijentacija grada u tom smislu. To se najviše vidi u nautičkom sektoru i u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući nautičkim marinama u gradu i obližnjem Segetu, nautički turizam bilježi najveći rast. Trogirski akvatorij je i popularna destinacija i za sve veći broj megajahti te manjih kruzera. Upadljiv je i trend sve većeg broja mlađih gostiju koji borave u trogirskim hostelima, a koji, osim kupanja, traže dobru zabavu i noćni život.

U gradu, kratkim obilaskom smo se uvjerili u visoku razinu komunalnog reda. Za razliku od Splita, puno je manje pritiska na goste nekvalitetnom bofl-robom, jeftinim suvenirima i štandovima, tako da je obilazak ili boravak u mirnom i uređenom grada u konačnici ugodno iskustvo za turiste, ali i za građane Trogira, što je izuzetno važno. Da u gradu vlada red, uvjerili smo se obilaskom nekih lokacija na Čiovu, koje su pod nadležnošću Splita ili općine Okrug, a gdje smo naišli na nered i samovolju pojedinih koncesionara na plažama. Dio ugođaja i način na koji su se gosti jučer nosili s izuzetnom vrućinom u Trogiru pogledajte u našoj galeriji.