BOLJE SPRIJEČITI...

Donosimo savjete kako se zaštititi od provalnika i varalica

24.07.2017 u 22:36

Bionic
Reading

Početkom sezone godišnjih odmora širom Hrvatske zaredale su se provale, a sve je veći broj slučajeva u kojima prepredene varalice lažno se predstavljajući starijim građanima dolaze do plijena. Donosimo nekoliko savjeta kako se zaštititi od provala i prevaranata

Posljednjih dana bilježi se sve veći broj prevara u kojima se varalice lažno predstavljaju kao djelatnici Hrvatske elektroprivrede ili Gradske plinare te ulaze u stanove kako bi navodno očitali stanje brojila i te usluge naplaćivali neupućenim starijim građanima koji tom prilikom često nesvjesno otkrivaju gdje drže novac. Prevaranti potom traže čašu vode i, dok vlasnika nema, kradu novac.

Valja naglasiti da, za razliku od varalica, pravi djelatnici HEP-a ili plinare rade po propisanoj proceduri, nose odore, obilaze stanove od 8 do 20 sati te nikada ne naplaćuju svoje usluge na licu mjesta. 

Domove obilaze dvaput godišnje te nose ručne terminale, a ne rokovnike, kao što to rade varalice, dok se u zgradama s više od deset stanova obavezno dva do tri dana ranije najave pisanom obaviješću.  

Osim prevara s lažnim djelatnicima, bilježe se prevare u kojima varalice starijim osobama dolaze na kućni prag i nude prodaju masažera i ortopedskih pomagala.

Stoga policija apelira na građane da ne puštaju nepoznate osobe u svoj dom ako prethodno nisu sigurni o kome je zaista riječ. Također, građani se pozivaju da ne nasjedaju na upornost nepoznatih osoba koje po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom da prodaju razne predmete po 'povoljnim' cijenama, a zatim pod izlikom bolesti traže milostinju.

Pored toga, nužno je ne stavljati do znanja sumnjivim osobama kada ste sami u stanu, a ako je moguće, valjalo bi zabilježiti registracijske oznake vozila kojima se služe sumnjive osobe. Važno je ne dvojiti, već odmah nazvati policiju i dojaviti opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.

Kako je vrijeme godišnjih odmora, policija u cilju smanjenja mogućnosti provala i krađa savjetuje građanima da zaključavaju ulazna i balkonska vrata te prozore, bez obzira na vrijeme odsutnosti, te da ne ostavljaju ključeve stana na mjestima dostupnim drugim osobama, poput vaza za cvijeće te ispod otirača.

Policija savjetuje da ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu, a nije preporučljivo ostavljati poruke na telefonskim sekretaricama o tome da ste odsutni.

Provale se mogu spriječiti i nespremanjem cvijeća s balkona i prozora jer time ne dajete poruku da ste odsutni, a novac i druge vrijednosti ne bi trebalo ostavljati u spavaćoj sobi jer ih lopovi najprije traže upravo na tim mjestima.

Važno je odvojeno držati novac i kreditne kartice te uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete. Ako pak zateknete provalnika u stanu, u policiji savjetuju da ga ne pokušavate uloviti sami jer postoji mogućnost da je naoružan.