OPREZ NA INTERNETU

Domišljati haker upao u mail komunikaciju obrta iz Dubrave i tvrtke iz Kine; u korespodenciju ubacio svoj broj računa i ukrao desetke tisuća kuna

25.08.2020 u 11:40

Bionic
Reading

Zaprimljenom kaznenom prijavom i trenutno provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je u razdoblju od 24. do 30. lipnja 2020. godine, nepoznati počinitelj pomoću zloćudnog (malicioznog) računalnog programa presreo elektroničku korespondenciju (e-poruke) između 65-godišnjeg vlasnika obrta iz Gornje Dubrave i tvrtke iz Narodne Republike Kine, od koje naručuje repromaterijal za izradu svojih proizvoda

Prevarant je potom naveo oštećenog vlasnika obrta da početkom srpnja ove godine uplati nekoliko desetaka tisuća kuna na broj računa, koji ne pripada kineskoj tvrtki s kojom posluje.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti opisanog kaznenog djela računalne prijevare te otkrio počinitelj.

Svijet interneta postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od građana, vlasnika obrta i raznih tvrtki izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Taktike kojima koriste postaju sve inovativnije i teže ih je otkriti.

Stoga, policija savjetuje da dobro provjerite elektroničke adrese pošiljatelja elektroničke pošte, da ni u kom slučaju ne otvaraju privitke sadržane u elektroničkoj pošti nepoznatih im pošiljatelja, da ne odgovaraju na takve poruke, a naročito da ne uplaćuju zatražene novčane iznose te da na razne zahtjeve u primljenim porukama ne šalju svoje osobne podatke, kao ni fotografije osobnih dokumenata ili bankovnih kartica.

Također, savjetuju da na vanjskom uređaju, odnosno tvrdom disku ili nekom drugom mediju pohranite podatke s računala, a u slučaju da ipak dođe do neovlaštenog pristupa računalnim podacima te su time podaci trajno oštećeni ili blokirani, odmah o događaju obavijestite policiju.

Više o internetskim prijevarama saznajte na poveznici.