PROJEKT 'BIJELA RODA'

Domaćinima rodinih gnijezda po 700 kuna

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.04.2009 19:32
  • Objavljeno 14.04.2009 u 19:32
roda

roda

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Projekt 'Bijela roda', kojim se žiteljima u zaštićenim područjima na čijim se krovovima gnijezde rode daje novčana naknada za očuvanje sela i biološke raznolikosti, od danas će se, osim u Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojoj je i selo Čigoč, prvo Europsko selo roda, provoditi u još dvjema županijama - Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj

ZAGREB - Projekt "Bijela roda" potaknula je predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir, a novčano ga podupire Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Direktor tog fonda Vinko Mladineo i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima u Zagrebačkoj županiji Martina Glasnović-Horvat danas su u Posavskim Bregima potpisali ugovor o realizaciji projekta "Bijela roda u Zagrebačkoj županiji".

Nakon toga u općini Dragaliću potpisan je i ugovor o realizaciji projekta "Bijela roda u Brodsko-posavskoj županiji".

Ugovor je potpisan u dvorištu ispred kuće na kojoj su rodina gnijezda već 40 godina, a zanimljivo je da su se zahvaljujući hrvatskim braniteljima sačuvala i u Domovinskom ratu iako je tu bila prva crta bojišnice.

Svrha je projekta vlasnicima kuća u zaštićenim dijelovima prirode na čijim su krovovima rodina gnijezda osigurati naknadu za očuvanje biološke raznolikosti i za čuvanje prostora. Fond za zaštitu okoliša zbog toga je nedavno u Čigoču, prvom Europskom selu roda, potpisao ugovor s Javnom ustanovom za zaštićene prirodne vrijednosti Sisačko-moslavačke županije u kojoj su 323 rodina gnijezda za uređenje krovišta. Svaki vlasnik kuće dobiva 700 kuna po gnijezdu.

Brodsko-posavska županija u šest zaštićenih područja na krovovima ima 115 rodinih gnijezda, a Zagrebačka županija, po podatcima Ornitološkog zavoda, u zaštićenim područjima 160 gnijezda.

U zaštićenim područjima tih triju županija ima 598 rodinih gnijezda, a Fond će za projekt "Bijela roda" uložiti 418.600 kuna.

"Rode se gnijezde ondje gdje žive ljudi, a naš je cilj, osim očuvanja te predivne životinje, potaknuti ljude da ostanu živjeti u selima Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Brodsko-posavske županije", rekla je Marijana Petir.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!