sušno ljeto

Domac: Svjedoci smo da NE Krško pada efikasnost i morat će zbog niskog vodostaja Save smanjivati snagu

12.08.2022 u 07:07

Bionic
Reading

Nakon što i dalje pokušava riješiti problem manjka plina zbog sve manjeg dotoka iz Rusije, Europska unija suočava se s novim problemima u opskrbi svojih građana energentima. Zbog dugotrajne suše u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj na snazi su redukcije vode, a niski vodostaju rijeka stvaraju poteškoće ne samo u prometu već i u proizvodnji struje

Visoke temperature i oskudne kiše isušile su rijeku Rajnu, glavni plovni put sjeverozapadne Europe. Teglenica, koja prevozi željeznu rudaču iz luke Rotterdam do njemačke tvornice, smije ukrcati samo 30 do 40 posto svog kapaciteta ili riskira nasukavanje, javlja HRT.

'Obično ispod broda imamo dva metra vode. Sada na nekim mjestima imamo samo 40 centimetara pa moramo paziti da ih prođemo bez da dotaknemo dno i oštetimo brod', kaže kapetan i vlasnik teglenice Peter Claereboets.

Zbog toga dostava kasni, a troškovi prijevoza rastu. Ovo je još jedan problem koji njemačko gospodarstvo vodi put recesije dok kancelar Scholz građanima poručuje da će se sve više električne energije proizvoditi uz pomoć vjetra i sunca, a plina na jesen neće nedostajati iako će njegova cijena rasti.

'Naša Vlada priprema još jedan paket mjera koji će našim građanima pomoći u borbi s rastućim cijenama, ističe njemački kancelar Olaf Scholz.

I u Hrvatskoj suša i niski vodostaji rijeka.

'Ono što znamo je da su nam vrlo niski protoci, vodostaji i na Savi i na Dravi i na Dunavu a na Savi se, evo stojimo tu, približavaju čak povijesnim minimumima. Nažalost ni hidrološka prognoza za idućih pet dana ne ukazuje na poboljšanje situacije. Dugoročna prognoza isto tako ne donosi baš neke dobre vijesti, čini se da ćemo imati smanjene količine oborine i u odnosu na prosjek pa sve do kraja listopada', kaže voditeljica službe za klimatologiju DHMZ-a Melita Perčec Tadić.

  • +14
Suša u Italiji Izvor: EPA / Autor: RICCARDO ANTIMIANI

Trećina struje u Hrvatskoj dolazi iz hidroelektrana, koje su u prvom dijelu ove godine proizvele 22% manje električne energije. 

'Mi smo sada svjedoci da i nuklearna elektrana, pada joj efikasnost, morat će očito razmišljati o tome da smanjuje snagu zbog niskog vodostaja Save, ne može se naravno hladiti dovoljno, kaže ravnatelj REGEA-e i savjetnik za energetiku predsjednika RH Julije Domac. 

Hrvatski elektroenergetski sustav oslanja se na domaću proizvodnju, ali i na uvoz. 

'Ako bude kišna jesen sigurno se može nadoknaditi. Naravno kada energije nema, energija se uvozi, tu onda dolaze problemi zbog visoke cijene koji mi sada moramo plaćati za cijenu energije iz uvoza', dodaje Domac. 

A iz HEP-a poručuju da u idućem razdoblju ne očekuju probleme u opskrbi potrošača električnom energijom.