češki predsjednik:

'Dolazak NATO snaga na teritorij Ukrajine ne bi kršio međunarodna pravila'

11.03.2024 u 12:02

Bionic
Reading

NATO trupe mogle bi provoditi aktivnosti potpore izravno na ukrajinskom teritoriju jer to ne bi kršilo nikakva međunarodna pravila, rekao je češki predsjednik Petr Pavel u intervjuu za češku televiziju

Pavelovi komentari o daljnjoj potpori Ukrajini tijekom njegovog intervjua u petak došli su samo nekoliko dana nakon što se sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji je nedavno otvorio temu slanja zapadnih trupa u Ukrajinu. Prema Pavelovim riječima, mora postojati jasna razlika između raspoređivanja borbenih postrojbi i mogućeg uključivanja postrojbi u neke aktivnosti 'potpore' s kojima NATO već ima iskustva, piše Euractiv.

'Treba podsjetiti da je nakon aneksije Krima i okupacije dijela Donbasa, što je u biti bila agresija, iako znatno manjeg opsega nego danas, na teritoriju Ukrajine djelovala misija NATO-a za obuku koja je svojedobno uključivala više od 15 zemalja i brojala je oko tisuću ljudi. Sa stajališta međunarodnog prava i Povelje UN-a, ne postoji ništa što bi spriječilo trupe zemalja članica NATO-a, kao i civile, da pomognu u radu u Ukrajini', prisjetio se Pavel, bivši šef Vojnog odbora NATO-a.

  • +12
Ilustrativna galerija/Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na pitanje hoće li podržati uključivanje NATO trupa u izravnu potporu Ukrajini na njezinu teritoriju, Pavel nije odgovorio ne.

'Svakako ne bih odbio raspravu o ovom pitanju. Kad bismo se mogli dogovoriti sa saveznicima da bi, primjerice, umjesto obuke ukrajinskih vojnika na teritoriju članica NATO-a i prijevoza tisuća vojnika u, recimo, Poljsku ili Češku, bilo puno smislenije prevesti nekoliko desetaka instruktora na ukrajinski teritorij i tamo obučavati ukrajinske vojnike', rekao je. Prema Pavelovim riječima, zapadni saveznici trebaju imati hrabrosti braniti svoje aktivnosti zakonski, 'jer pomaganje u obuci i održavanju opreme u suverenoj zemlji nije borba', objasnio je.