REVIDIRANE PREPORUKE

[DOKUMENT] HZJZ objavio tko ima prioritet za brzo testiranje i tko će se smatrati vjerojatnim bolesnikom bez testa

02.11.2020 u 18:29

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo revidirao je u ponedjeljak prošlotjedne kriterije za testiranja na SARS-CoV-2, postupanje s kontaktima, prekid izolacije i karantene. U odnosu na prethodnu verziju dodani su uvjeti za primjenu brzih antigenskih testova, a pojašnjeno je koga se smatra vjerojatnim COVID-19 bolesnikom bez testiranja

Brzi antigenski testovi mogu se koristiti za dijagnostiku kod simptomatskih osoba u prvih pet dana bolesti. Ako je brzi antigenski test unutar pet dana od početka simptoma negativan, ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom.

Brzi antigenski testovi se zbog niže osjetljivosti u odnosu na PCR testove, ne koriste za isključivanje COVID-19. Negativni nalaz brzog antigenskog testa treba potvrditi PCR testom kako bi se isključio lažno negativni nalaz.

Ako nije moguće uzeti bris oboljelom kontaktu prvih dana bolesti ili ako zbog laboratorijskih kapaciteta nije moguće očekivati nalaz u roku od dva dana, nije ih potrebno testirati, već ih se smatra oboljelim od COVID-19. Ako su pozitivni ili ih nije moguće testirati rano nakon razvoja simptoma, postupa se dalje s njima kao s novooboljelom osobom.

Dijagnoza COVID-19 se ne postavlja bez testiranja osobama koje nemaju poznatu izloženost SARS-CoV-2 unazad 14 dana, osobama koje su dio kolektiva, ako nemamo saznanje da u tom kolektivu ima COVID-19 i da su bliski kontakti oboljelih, osobama čija daljnja obrada i terapija ovise o rezultatu testiranja, bolničkim pacijentima i osoblju te korisnicima i osoblju domova za starije osobe;

Dijagnoza COVID-19 bez testiranja se koristi samo kad postoji jasna izloženost laboratorijski dokazanoj zaraženoj osobi unazad 14 dana i to za ljude koji ne pripadaju gore navedenim kategorijama.

  • +44
Testiranje na koronavirus na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Prekid izolacije se prvenstveno temelji na kliničkoj slici i proteku vremena od početka bolesti, a iznimno na rezultatima testiranja. Za asimptomatske slučajeve bolesti COVID-19 završetak izolacije preporučuje se 10 dana nakon prvog pozitivnog testa / uzimanja uzorka na SARS-CoV-2, uz uvjet da tijekom tog razdoblja nisu razvili nikakve simptome bolesti. U slučaju razvoja simptoma, koriste se kriteriji za simptomatske bolesnike, pri čemu je referentna točka datum pojave simptoma.

Završetak izolacije simptomatskog bolesnika s bolesti COVID-19 preporučuje se ako su zadovoljeni sljedeći kriteriji - najmanje tri uzastopna dana bolesnik je afebrilan bez upotrebe antipiretika i ima značajno poboljšanje drugih simptoma COVID-19 te da je prošlo najmanje 10 dana od prvog dana bolesti.

  • +7
Vojska ispred parkirališta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Isto tako završtak izolacije simptomatskog bolesnika može biti nakon dva uzastopna negativna rezultata testiranja na SARS-CoV-2 RT-PCR s razmakom od minimalno 24 sata, s time da je brvi bris uzet nakon što je bolesnik tri uzastopna dana afebrilan.

Završetak izolacije simptomatskog bolesnika s COVID-19 s teškom kliničkom slikom koja zahtijeva intenzivnu skrb, preporučuje se ako su zadovoljeni sljedeći kriteriji - najmanje tri uzastopna dana bolesnik je afebrilan bez upotrebe antipiretika i značajno poboljšanje simptoma bolesti COVID-19 te ako je prošlo najmanje 14 do 20 dana od prvog dana bolesti.

Kriteriji Za Testiranje Na SARS CoV 2 Prekid Izolacije i Karantene by Tportal.hr on Scribd

Odnosno, ako osoba ima dva uzastopna negativna rezultata testiranja na SARS-CoV-2 RT-PCR s razmakom od minimalno 24 sata, s time da je brvi bris uzet najmanje deset dana od početka bolesti i nakon što je bolesnik tri uzastopna dana afebrilan.

Kod djelatnika i korisnika pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom te drugim ustanovama s povećanim rizikom unosa i brzog širenja virusa među osjetljivom populacijom kriteriji su isti kao i za imunokompromitirane bolesnike. Završetak izolacije preporučuje se ako su zadovoljeni sljedeći kriteriji - najmanje tri uzastopna dana bolesnik je afebrilan bez upotrebe antipiretika, značajno poboljšanje simptoma2 bolesti COVID-19 te da je prošlo najmanje 20 dana od početka simptoma bolesti.

HZJZ je revidirao prošlotjedne kriterije za testiranja, prekid izolacije i karantene. U odnosu na prethodnu...

Objavljuje Koronavirus.hrPonedjeljak, 2. studenoga 2020.

Ako osoba ima dva uzastopna negativna rezultata brisa testiranja na SARS-CoV-2 RT-PCR s razmakom od minimalno 24 sata, s time da je brvi bris uzet najmanje deset dana od početka bolesti i nakon što je bolesnik tri uzastopna dana afebrilan.

Ako je hospitalizitani korisnik smještaja za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom ili duge osjetljive skupine otpušten iz bolnice na temelju kliničkih kriterija u smještajnu ustanovu prije isteka 20 dana od početka bolesti, treba ostatak vremena do isteka 20 dana od početka bolesti biti u izolaciji u ustanovi smještaja ili drugom prikladnom mjestu.