ZAŠTITA ZDRAVLJA SUDIONIKA

[DOKUMENT] HZJZ objavio preporuke za izborne skupove: Maske obavezne i na otvorenom, kontrolirano kašljanje i kihanje, bez hrane i pića...

28.04.2021 u 20:02

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u srijedu Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja izbornih skupova. Preporuke se izdaju radi zaštite sudionika predizbornih skupova tijekom izbornog procesa s obzirom na epidemiološku situaciju i epidemiju bolesti COVID-19 u Hrvatskoj

Preporuke se odnose na organizatore, građane, službene osobe i govornike te ostale osobe koje će sudjelovati na izbornim skupovima, objavio je HZJZ. Dokument se sastoji od tri dijela: Opće preporuke, Održavanje izbornih skupova i Pojačana higijena prostora.

U ovkriu općih preporuka, preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje izbornih skupova na otvorenom.

Kod kašljanja i kihanja usta i nos prekrivaju se laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš za otpad s poklopcem te treba dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba. Osoblje treba voditi brigu da dozator pravovremeno opskrbljuju novim količinama dezinficijensa kako bi ga uvijek bilo dovoljno.

Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između osoba (organizatora, službenih osoba i govornika) od 2 metra. Nošenje maske za lice obavezno je tijekom cijelog trajanja izbornog skupa, i u zatvorenim i na otvorenim prostorima, osim za govornike dok drže govor.

Sve osobe koje u bilo kojem svojstvu sudjeluju na izbornom skupu prije dolaska na skup trebaju izmjeriti tjelesnu temperaturu. Preporučuje se vođenje evidencije osoba koje sudjeluju (organizatora, službenih osoba i govornika).

Kada je riječ o izbornim skupovima, preporučuje se da se unaprijed označe sva sjedeća mjesta koja trebaju međusobno biti udaljena najmanje 2 metra. U zatvorenom se prostoru preporučuje da se omoguće isključivo sjedeća mjesta. Ako nije moguće organizirati skup na način da svi sjede, nužno je osigurati minimalan razmak svakog prisutnog građana od 2 metra u svim smjerovima od drugih, osim ako se radi o članovima istog kućanstva.

Prisutne treba podsjetiti da i nakon završetka programa drže fizički razmak, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima.

Prodaja i posluživanje hrane i pića nije dopuštena.

Preporuke Za Sprječavanje Zaraze Bolešću COVID 19 Tijekom Održavanja Izbornih Skupova by Raoul Belavić on Scribd

Prilikom interakcije s govornicima, službene osobe trebaju koristiti masku za lice koja prekriva nos i usta. Treba im stalno biti na raspolaganju priručno dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovito dezinficirati ruke.

Treći dio odnosi se na pojačanu higijenu prostora i podrazumijeva prozračivanje.

'Preporučuje se da se zatvoreni prostor prozračuje najmanje dvaput dnevno, pola sata prije i nakon programa predizbornog skupa ili, ako je moguće, da se prozori ostave otvorenima'. Treba redovito provjeravati pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka.

Organizacija skupa moguća je isključivo u prostorima koji mogu udovoljiti tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštivati fizička udaljenost od 2 metra između sudionika, prisutnih građana i službenih osoba.

Često dodirivane površine kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima, tipke u dizalima te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka i na kraju svake izvedbe i programa, a najmanje dvaput dnevno.