novi soj

Doktor koji je liječio najteže bolesnike s covidom o erisu: 'Bit će oboljelih, ali...'

17.08.2023 u 08:34

Bionic
Reading

Ove je godine izašla knjiga 'Mala nastamba tuge', koju je napisao neposredni svjedok covida, prof.dr. Marko Kutleša, infektolog i subspecijalist intenzivne medicine

Kutleša je šef intenzivne njege jedne zagrebačke bolnice, u kojoj su se liječili oni najteže oboljeli od covida. 'Covid je inspiracija i zajednička nit svim pričama, ali se priča i o drugim bolestima i situacijama. Bilo je ljudima kroz povijest puno teže što se bolesti tiče, treba se znati s time nositi', kazao je Kutleša o svojoj knjizi u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska', piše HRT.

Na više mjesta u knjizi Kutleša kritizira 'tiraniju apsolutne slobode', kojoj je posvetio i epilog. Apsolutnu slobodu nazvao je najboljom prijateljicom smrti.

'Imamo danas pristup slobodi koji je možda previše idealiziran. Sloboda ne može biti apsolutna. Apsolutne vrijednosti su pravda, ljubav, istina. Vidjeli smo da je istina pala u drugi plan. Provlačile su se razne lažne vijesti. Internet je tu bio veliki katalizator. Nedostajalo nam je zajedništva u ovoj pandemiji, da imamo zajednički cilj i da prema njemu idemo kako ga struka vodi. Kod nas je bilo tako kako je bilo', rekao je Kutleša.

  • +5
Covid-19 Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Iako je pandemija na svjetskoj razini završila, Kutleša je rekao da se ne treba brinuti zbog novih sojeva, podvrsta omikrona. 'Bit će sigurno više oboljelih kad dođu jesen i zima, ali nama je bitno da ljudi ne završe u bolnici. Čini se kako je sad trend da će taj virus, kad se svi prokužimo, postati blaža infekcija. Kad se to dogodi, možemo reći da je to iza nas', rekao je Kutleša.

Nova podvarijanta zove se eris. 'Bit će sigurno oboljelih, ali bitno je koliko je hospitaliziranih i preminulih. Prehlada je bilo i prije korone, a ako ovo bude nešto u tom smjeru, onda se ne trebamo brinuti', poručio je Kutleša.