INSPEKCIJA U VETAMU

Dokad će Bubalo plaćati dom za ubijanje pasa?

06.04.2012 u 15:44

Bionic
Reading

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede danas će ponovno izvršiti nadzor u skloništu za pse u Belom Manastiru u kojem se životinje nalaze u nepropisnim uvjetima, izmučene i u katastrofalnom stanju

Nakon što je aktivistica osječke udruge Pobjede potajno snimila i objavila na internetskoj stranici udruge fotografije i videosnimke unutrašnjosti skloništa, belomanastirska veterinarska inspekcija izašla je prekjučer, a danas u provjeru dolaze državni inspektori, saznaje tportal u Ministarstvu poljoprivrede.

'Danas su upućena dva državna veterinarska inspektora iz Uprave veterinarstva Ministarstva u provjeru zapisnika sa službenog nadzora u sklonište za životinje Veterinarske stanice Beli Manastir. Za utvrđene nesukladnosti koje su uočene tijekom službene kontrole, veterinarska inspekcija će poduzeti mjere propisane Zakonom o zaštiti životinja i Zakonom o veterinarstvu', poručuju u ministarstvu.

Sklonište se nalazi u okviru Veterinarske stanice Beli Manastir, a pse u njemu smješta i Vetam kao koncesionar skupljanja pasa lutalica za područje Grada Osijeka. Dvije tvrtke u vlasništvu su istog vlasnika, Veterinarske stanice Slatina, čiji je vlasnik Ivan Sesar.

Budući da slučaj Vetam traje od ožujka 2011. godine kada je tportal otkrio da su u dvorištu napuštene kuće u osječkoj Biljskoj ulici Vetamovi tehničari ilegalno usmrćivali pse, veterinarska inspekcija u toj tvrtki već je bila nekoliko puta. Na Prekršajnom sudu u Osijeku lani u svibnju Vetam je kažnjen sa 10 tisuća kuna zbog ubijanja pasa. Na šokantne uvjete u belomanastirskom skloništu tportal je upozorio još lani u srpnju, ali veterinarska inspekcija tada nije utvrdila nikakve nepravilnosti unatoč objavljenim fotografijama.

Grad Osijek za ovo sklonište godišnje izdašno financira ovakav rad. Prema najnovijem izvještaju Vetama za 2011. godinu Grad Osijek snosio je trošak od 46 tisuća kuna (bruto) mjesečno za mjesečne plaće dvojice dežurnih radnika. Trošak za njihova primanja godišnje iznosi 465.920 kuna. Hvatanje i zbrinjavanje pasa Vetam je naplatio 1,037 milijuna kuna, a skupljanje lešina po cestama 235 tisuća kuna. Ubitačna računica slijedi – kako je lani uhvaćen 191 pas, Grad Osijek je 2011. godine po psu platio preko pet tisuća kuna, a kad se pribroje plaće dežurnih cifra se penje na gotovo osam tisuća kuna.

Tko to može platiti? Gradonačelnik Krešimir Bubalo jučer je izjavio da će ugovor s Vetamom raskinuti ako se utvrde nepravilnosti. Prošlo je godinu dana od otkrivanja ubijanja pasa u dvorištu napuštene kuće na Biljskoj cesti, kažnjavanja na sudu, sklopljena su dva ugovora od 1,9 milijuna kuna, otkrića šokantnih stanja skloništa u Belom Manastiru, a gradonačelnik ništa nije poduzeo.

Opstanak ovog ugovora s Vetamom još je čudniji kad znamo da u Osijeku postoji civilizirani azil za napuštene pse koji vodi udruga Pobjede, u kojem je smješteno 200 pasa, u tri godine je udomljeno 600 pasa, a Grad Osijek za to daje samo 100 tisuća kuna godišnje. Azil je registriran u Ministarstvu poljoprivrede, kao i belomanastirski Vetamov. Kada bi Grad Osijek sklopio ugovor o zbrinjavanju pasa lutalica s gradskog područja s ovom udrugom ispunio bi zakonsku obavezu. Budući da je smješten na gradskom zemljištu, Grad Osijek je, za onih dva puta po 1,9 milijuna kuna poklonjenih Vetamu, mogao izgraditi objekte u svom vlasništvu i predati ih na korištenje udruzi Pobjede. Trošak bi se znatno smanjio, ali nekome to nije u interesu.